:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2021   21:17

0

118

Cvijanović: Institucije Republike Srpske se ponašaju u skladu sa Ustavom

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras da su Narodna skupština Srpske i druge republičke institucije potpuno opredeljene za ponašanje u skladu sa Ustavom, te da je velika sramota to što se u BiH širi priča da se preduzimaju neke secesionističke aktivnosti.

Predsednica Srpske je naglasila da nema nikakve secesije, separatizma, ugrožavanja teritorijalnog integriteta, niti narušavanja Ustava, preneli su banjalučki mediji.

Na pitanje da li ima informacije o tome da li Tužilaštvo BiH priprema predmet za protivustavno delovanje, ona je rekla da nema informacije o tome šta radi Tužilaštvo BiH, ali da zna šta rade institucije RS.

"Takođe imam ozbiljne informacije šta piše u Ustavu BiH i ozbiljna saznanja da niko u Republici Srpskoj, šta god da je radio u okviru Narodne skupštine Srpske, nije prekršio ni Ustav, niti se ponašao neustavno, a to znači niti da se ponašao antidejtonski s obzirom da je Ustav BiH sastavni deo Dejtonskog sporazuma", naglasila je Cvijanović.

Ona je podsetila da je Dejtonski sporazum međunarodni sporazum koji treba da se poštuje, ne treba da se iskrivi, iščaši niti da se zloupotrebi, te konstatovala da je dolazilo do brojnih zloupotreba i manipulacija kada je u pitanju multietničnost u BiH i konstitutivnost naroda.

Predsednica Srpske je istakla da je Ustav dao takvu političku administrativnu strukturu, ustrojstvo i uređenje BiH kojeg svi treba da se pridržavaju.

"Treba da počnemo da živimo u miru, u redu, a ne u neredu i da ispunjavamo svoje ustavne obaveze, ali isto tako i da gradimo nešto što se zove zajednička budućnost na čistim računima", dodala je.

Naglasila je da u Republici Srpskoj znaju da čitaju šta piše u Ustavu te da, prema tome, ne postoji ništa što je usmereno protiv BiH.

"Postoji, međutim, ono što je usmereno da dođe do toga da se bolje razumemo, da postoje neki međunarodni akti, da postoje neki domaći akti konačno da preispitamo efikasnost nekih stvari šta je to najbolje za zajednički život", rekla je predsednica RS.

Izvor: Танјуг

CvijanovićRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva