:

:

TV Most

clock

Septembar 05, 2021   20:17

0

204

Cvijanović o događajima u Crnoj Gori: Obesmišljena politika mržnje

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je dobro što danas u Crnoj Gori nisu uspeli pokušaji da se osujeti jedan tako svečani i uzvišeni čin kakav je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog.

"Dobro je i to što nije obesmišljena vera, već samo politika kojom upravlja mržnja", istakla je Cvijanović u intervjuu Srni, prenela je RTRS.

Na pitanje da prokomentariše nemile scene koje su danas viđene na Cetinju, a u kojima su učestvovali protivnici ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Cvijanović je rekla da veruje da to sigurno svako normalan želi što pre da zaboravi.

"Ali, nismo naivni i znamo da ovakva negativna kretanja uvek ostavljaju duboke ožiljke i da će biti potrebno mnogo i političkog i institucionalnog, pa konačno i verskog ili međureligijskog napora da se smire strasti i da Crna Gora napreduje, kao što želimo i za sve zemlje našeg regiona", poručila je predsednica Republike Srpske.

Upitana da prokomentariše izjave Bakira Izetbegovića u kojima je uputio niz uvreda na račun SPC, crkvenih velikodostojnika i vernika, Cvijanović je rekla da je to samo još jedan dokaz njegovog radikalizma i ekstremizma.

"Od čoveka koji Srbe naziva 'lošim narodom', srpske političare 'genocidašima', a onda napada i vređa SPC, ne možete očekivati ni suživot ni da gradi zajedničku državu. Iskreno, mi to i ne očekujemo, kao što i oni ne treba da očekuju da Srbi, pa i Hrvati prihvate da se pod plaštom neke kobajagi funkcionalnosti od BiH pravi muslimanska država. To je realnost", konstatovala je Cvijanović.

Ono što je prilično degutantno, rekla je predsednica Republike Srpske, jeste ta potreba političkog Sarajeva da se inače svrstava na neku stranu kad je reč o drugim državama.

"Tako to oni rade i kad je reč o politikama i političarima u Srbiji, Hrvatskoj, u Crnoj Gori. Čim je neko imalo realan po pitanju BiH i seti se da tamo žive i neki drugi, osim Bošnjaka, i kaže nešto što nije po volji bošnjačkim političarima, oni se odmah okome i drže im lekcije. Ne mislim da će od toga profitirati, ali zato mislim da će biti sve više onih koji će početi probleme da nazivaju pravim imenom", ukazala je Cvijanović.

Izvor: Танјуг

CvijanovićCrna GoraCetinjeneredi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva