:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 08, 2022   21:32

0

115

Cvijanović: RS jedini garant opstanka srpskog naroda u BiH

Republika Srpska i njen institucionalni okvir jedini su garant opstanka srpskog naroda u BiH, dugoročnog i održivog ekonomskog razvoja i bolje i uspešnije budućnosti, poručila je danas predsednica RS Željka Cvijanović na Svečanoj akademiji povodom Dana RS u Banjaluci.

"Zbog toga moramo očuvati njen ustavni kapacitet, stabilnost i snagu naših institucija. Generacijama koje dolaze želimo da ostavimo mirnu i sigurnu RS u okviru koje će moći da grade bolju i prosperitetniju budućnost za sebe i svoje porodice", rekla je Cvijanović na Svečanoj akademiji povodom Dana RS u Sportskom centru Borik.

Ona je dodala da sve što vlasti RS rade danas rade sa ciljem da obezbede deci uslove da žive dostojanstveno, u miru, da budu ponosni na svoj identitet, na svoju Republiku i da to mogu slobodno da iskažu, bez pritiska, bez straha i bez pretnji.

"Identitet RS, čiji je sastavni i neotuđivi deo i Deveti januar, ukorenjen je duboko u ljudima ovih krajeva, a identitetska obeležja ne podležu preispitivanju, reviziji, niti osporavanju. Mi ne obeležavamo Dan Republike da bismo nekoga provocirali već kao podsetnik na važnu istorijsku činjenicu, kao što to rade i druge republike i drugi narodi sveta. I uvek to činimo svečano, dostojastveno i ponosno. Ponosna sam na ono što smo postigli u proteklih 30 godina", istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da, uprkos brojnim izazovima, RS svakim danom manifestuje sposobnost da se razvija i da napreduje.

"Makroekonomski pokazatelji upućuju na oporavak naše privrede. Broj zaposlenih i iznos prosečne plate su na rekordnom nivou što je veliki uspeh, ali i naša velika obaveza za naredni period. Svake godine Republika Srpska izgleda lepše i izgrađenije", rekla je predsednica RS.

Ona je naglasila da će RS nastaviti da gradi u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike, kao i nove bolnice, škole, vrtiće, domove kulture, sportske dvorane i druge objekte.

Kako je rekla, u tome će imati pomoć Srbije, koja je, naglasila je, prirodni i najsnažniji oslonac RS.

"Rukovodstvu Srbije dugujemo veliku zahvalnost za visok nivo političkog razumevanja, kao i za brojne realizovane projekte u gotovo svim našim opštinama i gradovima. U narednom periodu zajednički ćemo graditi širom RS, a neki od planiranih projekata su izgradnja aerodroma u Trebinju, hidroelektrane Buk Bijela, kao i auto-puta Banjaluka - Beograd", rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je RS otvorena za saradnju i sa svim drugim zemljama u regionu, kako bilateralno, tako i kroz učešće u regionalnim inicijativama.

Izvor: T a n j u g

Željka CvijanovićRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva