:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Januar 17, 2019   20:18

0

252

Cvijanovićeva i Dodik sa Putinom: Rusija važan partner Srpske

Predsednik Rusije Vladimir Putin, tokom posete Beogradu, sastao se i sa predstavnicima Republike Srpske, kojima je čestitao na izbornom rezultatu, prenosi RTRS.

Za zvaničnu Banjaluku svaki sastanak sa predstavnicima Rusije od izuzetne je važnosti. To naglašavaju i zvaničnici Repubike Srpske, koji su predsednika Rusije informisali o komplikovanoj političkoj situaciji u BiH.

"Sada smo u fazi konstituisanja organa BiH i tu naravno ima određenih komplikacija. Bošnjačka strana to uslovljava NATO putem BiH, što mi naravno ne prihvatamo", naveo je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

Rusija je, za Republiku Srpsku, veliki ulagač i važan spoljnotrgovinski partner, a Dodik je naglasio važnost nastavka proizvodnje u rafineriji nafte u Brodu, ali i učešće ruskih kompanija u rekonstrukciji dve termoelektrane.

"Očekujemo da se nastavi naše učešće u projektu 'Turski tok', kao što smo bili planirani i u 'Južnom toku'. Za to imamo neophodnu dokumentaciju", istakao je Dodik.

Upravo je energetika uoči susreta podvučena kao najvažnije pitanje o kojem će na sastanku biti reči. Ali uz tu temu, razgovarano je i o većem nivou saradnje u oblasti kulture, kao i zadržavanju visokog stepena razmene informacija.

"Zainteresovani smo isto tako za ojačanje saradnje u ostalim sektorima u energetici, pre svega u naftnoj industriji, ali i proizvodnji električne energije iz drugih izvora. Ono što želimo da ojačamo jeste naša saradnja u sektoru obrazovanja", naglasio je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović navela je da ima mnogo započetih projekata u saradnji sa Rusijom i u sektoru obrazovanja, naglasivši da se kao prostor za dodatnu saradnju otvara i oblast zdravstva i medicine, što je prilika koju Republika Srpska namerava da iskoristi.

"Ono što je važno je da se postoji određeni nivo razumevanja i da širimo naše ekonomske aktivnosti", rekla je Cvijanovićeva.

Pre samog sastanka, predsednica Republike Srpske naglasila je da je za Srpsku važno da u velikim poduhvatima može imati partnera kakav je Rusija.

Sa druge strane, Dodik je još jednom ponovio da se sa Putinom susreo kao srpski član Predsedništva, u ime Republike Srpske.

Izvor: RTRS

DodikPutinCvijanovićRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva