:

:

TV Most

Foto: Politika

clock

Oktobar 24, 2020   8:09

0

151

Čvršća saradnja SANU i Univerziteta u Prištini

Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici (UP) na jučerašnjoj sednici Senata usvojio je svih deset predloga za unapređenje saradnje sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti (SANU), koji obrazovnoj ustanovi otvaraju vrata ka naučnoj građi koja se krije u odborima i institutima SANU, prenosi Politika.

Smernice o mogućim vidovima saradnje UP 13. oktobra poslao je akademik prof. dr Vladimir Kostić, predsednik SANU, i one su, u stvari, prvi korak u ostvarenju sporazuma koji su krajem septembra predstavnici dve institucije potpisali na tadašnjoj sednici Senata i Saveta UP.

Taj dokument, nazvan sporazum o naučnoj saradnji u oblasti projekata između dve institucije, potpisan je na predlog SANU u okviru obeležavanja pola veka postojanja Univerziteta u Prištini.

Tom prilikom je prof. dr Zdravko Vitošević, rektor UP, dodelio SANU „Zlatni znak univerziteta”, najprestižnije priznanje, koje dele samo u izuzetnim prilikama. Ovo odličje je, za dosadašnji doprinos SANU razvoju srpskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici primio lično akademik Kostić.

Rektor Vitošević je za „Politiku” pojasnio da je sličan sporazum potpisan i 2010. godine, ali da će se novim dokumentom saradnja dve institucije obogatiti kvalitetnim povezivanjem u svim oblastima nauke i umetnosti.

Ovim se, kako je kazao, UP ističe kao ustanova koja ima privilegiju da je njenim profesorima, saradnicima i studentima omogućeno da u svom radu koriste iskustva i naučne rezultate članova odbora i instituta SANU.

“Beskrajno nam je važno što SANU podržava rad naših zaposlenih i studenata, naročito u oblastima koje se odnose na potvrdu postojanja srpskog naroda na tlu Kosova i Metohije još u srednjem veku, putem pristupa dokumentima iz perioda turske vladavine. Prevashodno mislim na turski popis imovine i stanovništa iz 1455. godine, koji se čuva u Osmanskom arhivu u Istanbulu, a obuhvatio je tadašnju oblast Brankovića, koja se uglavnom poklapa s današnjom teritorijom KiM. Pomenuti dokument svedoči da je srpsko hrišćansko stanovništvo tada činilo oko 98 odsto življa na KiM i koje crkve, manastire i groblja su imali”, istakao je Vitošević.

Akademik dr Zoran Knežević, generalni sekretar SANU, za naš list je objasnio da je novi sporazum, čijem potpisivanju je i on prisustvovao, deo težnji akademije da izađe iz Knez Mihailove ulice i svoje aktivnosti približi srpskom narodu, obuhvatajući i onaj deo koji se nalazi na Kosovu.

SANU ima svoje ogranke u velikim univerzitetskim centrima, a kada je u pitanju Kosovo ističe da nema mogućnosti da se takav ogranak osnuje, pa je zato saradnja učvršćena sporazumom.

“Taj dokument bi trebalo da preraste u kontinuiranu obostranu saradnju u kojoj će se rukovodstva akademije i UP verovatno dvaput godišnje sastajati i dogovarati o zajedničkim aktivnostima. Ovo je kulturno-obrazovna podrška, jer mi nismo politička institucija. Sporazumom želimo i da damo do znanja našem življu na KiM da ih vidimo kao deo vlastitog narodnog korpusa, bez obzira na političke okolnosti u kojima se nalazimo, ili ćemo se nalaziti. Tako će biti sve dok naš narod tamo živi. SANU je važno da se podrži identitet Srba na KiM i očuvanje kulturnoistorijskih spomenika, da im pomognemo u okviru u kom akademija dela, a on je kulturni i naučni”, istakao je akademik Knežević.

O budućoj saradnji

Predlog akademika Vladimira Kostića, predsednika SANU, za poboljšanje saradnje s Univerzitetom u Prištini, koje je juče usvojio tamošnji senat:

• Biće određena osoba koja će koordinirati komunikacijom dve ustanove i razmeniće adrese za slanje informacija o aktivnostima

• Regularno će dostavljati izdanja SANU Biblioteci UP

• Angažovaće nastavnike UP u aktivnostima SANU, a prva je u okviru Odbora „Srpsko pitanje”

• Što skorije biće organizovani ciklusi od po sedam-osam godišnjih predavanja članova SANU na UP

• Biće organizovane izložbe i koncerti studenata i doktoranada Fakulteta umetnosti UP

• Biće organizovan jedan ili dva zajednička simpozijuma na različite teme na UP, preliminarno je razmatrano da prvi bude o šećernoj bolesti

• Razmatraće se mogućnosti digitalizacije naučne, kulturne i umetničke baštine, kao i značajnih materijala od interesa za UP

• Rukovodstvo SANU i UP sastajaće se radi dogovora jedanput godišnje

• Studenti i nastavnici UP dolaziće u organizovane posete u Palatu SANU, gde će se upoznavati s aktivnostima i radom njenih članova i posećivati izložbe i koncerte u galerijama

• Članovi SANU odlaziće u grupne posete manastirima i kulturnim spomenicim

Izvor: Kosovo online/Politika

KiMPrištinski univerzitetSANU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva