:

:

TV Most

clock

April 28, 2022   21:33

0

140

Čvršće veze sa tržištem EU za brži rast privrede regiona

Da bi privrede Zapadnog Balkana i u uslovima ukrajinske krize sačuvale stabilnost, nastavile rast i postale atraktivnije za investitore iz sveta neophodni su dalje jačanje regionalne saradnje, brže uspostavljanje zajedničnog tržišta regiona, nastavak dijaloga poslovne zajednice sa briselskim institucijama i podrška evropskih partnera otklanjanju prepreka za više trgovine i investicija sa EU.

Takođe, neophodno je i potpunije povezivanje zapadnobalkanske ekonomske zajednice sa jedinstvenim tržištem EU.

Do takvog su zaključka danas došli privrednici iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana u razgovoru sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu, a u organizaciji Komorskog investicionog foruma ZB kao zajedničke privredne komore regiona.

Vladimir Todorović, potpredsednik Eliksir Grupe istakao je da je harmonizacija regionalnih sa evropskim propisima izuzetno važna kako bi zapadnobalkanska privreda bila konkurentna na evropskom tržištu.

S tim se saglasio Svetozar Janevski, predsednik UO „Tikveš“, koji je naglasio da je potrebno da strategiju pristupa evropskom tržištu zajedno usaglase predstavnici regionalne privrede i politike.

Vjekoslav Vuković, predsednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine kazao je da formiranje zajedničkog ekonomskog tržišta Zapadnog Balkana treba da predstavlja prvi korak pre potpune integracije regiona u Evropsku uniju, dok je Sanja Praštalo, marketing menadžer u kompaniji Mikroelektronika, napomenula da je za mala i srednja preduzeća u regionu za dalji rast neophodan pristup globalnom tržištu kako bi se omogućilo širenje njihovog poslovanja, veće plate radnika i nova radna mesta.

Na poslovnom skupu posvećenom sprovođenju plana za zajedničko tržište učestvovali su i predstavnici Evrokomore, CEFTA, Transportne zajednice, KIF-a, kao i predstavnici drugih međunarodnih institucija.

Izvor: T a n j u g

EUZapadni BalkanPKS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva