:

:

TV Most

clock

Septembar 02, 2022   16:11

0

146

Da je Kosovo bilo za stolom Otvorenog Balkana, problem bi ranije bilo rešen

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas da će ministre Italije i Grčke ponovo pozvati na samit Otvorenog Balkana, kao i druge neke druge iz EU da učestvuju na ovom skupu u Tirani, te dodao da sastanci Otvorenog Balkana imaju pozitivnije vibracije, nego oni u Briselu.

On je ponovio i da smatra da je "Kosovo bilo za stolom OB pitanje vezano za ulazno izlazne dokumente "bi davno bilo predmet pažnje", jer se, kako kaže, svi u OB kreću međusobno samo sa ličnim kartama

Tako je odgovorio na pitanje tv Kljan o tome da je izjavio da se sporazum između Beograda i Prištine desio zahvaljujucvhi incijativi OB i da li je imao ličnu ulogu u tome, ili je lobirao kod Kurtija, Rama je napomenuom da to ne odgovara onome što je rekao.

On je objasnio da je pomenuo da bi za dugi zastoj koji se ponavlja između Beograda i Prištine okvir Otvorenog Balkana mogao da bude rešenje što znači da se svi u OB kreću međusobno samo sa ličnim kartama.

"Oni koji iz Albanije idu danas u Severnu Makedoniju i Srbiju i suprotno, danas ne moraju da imaju pasoše. Takođe sam rekao da ukoliko bi Kosovo bilo za stolom OB, a po mom misljenju je konstantno i pogresno odbijalo da bude deo toga, ovo pitanje bi davno bilo predmet paznje", naveo je Rama.

On je precizirao i da nije rekao da su trojica lidera zemalja OB rešila to pitanje, ni da su on i Albanija u tome odigrali ulogu.

"Jednostavno sam rekao da ovaj duh i ovi principi OB koji se zasnivaju na povezivanju iz dana u dan su suština takvog resenja, a to sam lično rekao i predsedniku. To je potvrdio pristup i uloga koji imaju predsednik Vučić i svi mi po pitanju kretanja ljudi", naveo je Rama.

Rama je pomenuo i primer paradajza koji stiže u Srbiju bez čekanja, dok u BiH stigne, kako je ilustrovao, u vidu sosa od paradajza zbog čekanja na granici.

"Zbog toga cemo nastaviti da idemo napred i da pozelimo dobrodilicu svakome", poručio je Rama.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMRamaOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva