:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2020   16:05

0

122

Da li će položaj SPC uticati na bilateralne odnose u regionu

Evropski savet za spoljne odnose ocenjuje da gubitak poverenja u perspektivu zemalja Zapadnog Balkana kandidata za članstvo u EU može imati negativne posledice na već postojeće bilateralne probleme u regionu.

Savet upozorava na regionalne tenzije među kojima su i odnosi Srbije sa Crnom Gorom, Hrvatskom, ali i pitanje položaja Srpske pravoslavne crkve.

U analizi odnosa Beograda i Podgorice konstatuje se da dve strane imaju tradicionalno "bliske veze", a da "preklapanje etničkih i religioznih identiteta", koje karakteriše pripadnike dva pravoslavna slovenska naroda, stvara "jake društvene i političke veze".

"Ipak, ovi odnosi nisu bez problema. Nekoliko pitanja povremeno stvara razmirice, a to su crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova, zabrana građanima Crne Gore da imaju dvojno (srpsko) državljanstvo, kao i uloga SPC u Crnoj Gori", ocenjuje se u izveštaju.

U tekstu se navodi da je nedavno donošenje Zakona o slobodi veroispovesti, koji podrazumeva, kako piše u izveštaju, prelazak najvećeg dela vlasništva nad crkvenom imovinom u ruke crnogorske države, izazvao velike tenzije.

"Venecijanska komisija Saveta Evrope pozdravila je nacrt ovog zakona kao važan doprinos pozitivnim promenama već zastarelog zakonodavstva u ovoj oblasti", napominje se u izveštaju.

Dodaje se da SPC nije zvanično registrovana u Crnoj Gori, ne plaća poreze, niti crnogorske vlasti imaju uvid koliko sveštenika je aktivno u zemlji.

"Novi zakon neće oterati SPC iz Crne Gore, čak i u slučaju da ne može da dokaže vlasništvo nad imovinom. Crkva neće izgubiti svoju imovinu u funkcionalnom smislu, ali će država steći bolji uvid i kontrolu", zaključuje se u tekstu ECFR.

Evropski savet za spoljne odnose (ECFR) je, inače, udruženje koje analizira prioritete i izazove spoljne politike EU.

U svojoj poslednjoj analizi "Zašto je EU članstvo i dalje važno na Zapadnom Balkanu" savet naglašava važnost rešavanja bilateralnih sporova među zemljama Zapadnog Balkana kako bi one napredovale na putu ka članstvu u EU.

"Oni koji žele članstvo u EU moraju da reše otvorena pitanja kao deo procesa pristupanja. To se pokazalo kao snažan instrument. Rešavanje bilateralnih problema ključno je upravo na Zapadnom Balkanu, gde ih ima mnogo", navodi se u izveštaju ECFR.

Izveštaj, koji potpisuje Beata Huska, definiše brojna otvorena bilateralna pitanja u regionu, među kojima su i odnosi Severne Makedonije sa Grčkom i Bugarskom, Hrvatske sa BiH i Crnom Gorom, BiH sa Srbijom i Albanije sa Grčkom.

Izvor: Танјуг

SPCregion
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva