:

:

TV Most

Foto: Novosti/Alta.tv

clock

Maj 03, 2019   18:30

0

275

Da li će Severna Makedonija u nedelju dobiti predsednika?

Prema nezavisnim procenama analitičara, izvesno je da će za presudnu prevagu pobednika na izborima u Severnoj Makedoniji, uz zadovoljenje cenzusa, u nedelju doprineti „kvota“ glasova iz albanskog elektorata.

U drugom krugu nedeljnih predsedničkih izbora u Republici Severnoj Makedoniji (RSM) jedan od kandidata za petog šefa države – univerzitetski profesori Stevo Pendarovski adut vladajuće makedonsko-albanske koalicije SDSM – DUI, ili Gordana Siljanovska Davkova, takmac opozicione VMRO-DPMNE, „osvojiće“ predsedničku rezidenciju na brdu Vodno iznad Skoplja, ukoliko dobije većinu glasova neophodnog cenzusa od 40 odsto od 1.808.131 građanina upisanog u Birački spisak, odnosno 723.253 glasa.

Uoči predizorne tišine koja počinje u ponoć, Pendarovski i Siljanoska Davkova, ubeđeni u pobedu, potrošoli su poslednje časove kampanje za ubeđivanje građana da u nedelju izađu na birališta i poklone glas njihovom programu, za „bolju, prosperitetniju demokratsku budućnost zemlje u evropskoj porodici razvijenih država“.

Osnova ponude Pendarovskog leži u oceni da glasačka podrška njegovog programa garantuje bolju perspektivu za sve, siguran put u Evropu, razvojnog kursa prema evroatlanskim integracijama, okončanjem „gruevizma“.

Siljanoska Davkova pak, isticanjem aduta vladavanom prava, ukoliko pobedi, najavljuje reforme počev “od onih na vrhu“...

Prema nezavisnim procenama analitičara, izvesno je da će za presudnu prevagu pobednika, uz zadovoljenje cenzusa, u nedelju doprineti „kvota“ glasova iz albanskog elektorata.

Ukoliko u nedelju, međutim, ne bude izabran predsednik, čitav izborni prostupa se ponavlja, a u tom periodu, izvesne političke krize u zemlji, funkciju šefa države, koji je prema ustavu i vrhovni komandant oružanih snaga i potpisnik ukaza za sve zakone usvojene u Sobranju, obavljaće spiker parlamenta – Talat Džaferi.

Drugi petogodišnji mandat predsedniku RSM Đorđu Ivanovu ističe 12. maja.

Izvor: Novosti

Severna MakedonijaizboriPenderovskiSiljanoska Davkova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva