:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Januar 07, 2021   21:58

0

48

Da li je moguć opoziv Trampa ili aktiviranje 25. amandmana?

Američkom predsedniku Donaldu Trampu preostale su samo dve sedmice na funkciji, ali nakon što je, kako navodi Si-En-En, podstakao napad izgrednika na američki Kapitol, pojedini republikanci aktivno razmišljaju da li da ga uklone sa položaja.

Opoziv Trampa mogao bi biti odgovarajući lek, a time bi mu bilo zabranjeno i da se ponovo kandiduje za predsednika.

Međutim, kako navodi CNN, nema dovoljno vremena za opoziv američkog predsednika u naredne dve sedmice.

Druga opcija je pozivanje na 25. amandman, o kojem se periodično raspravljalo kao o krajnjem sredstvu za uklanjanje predsednika koji radi na svoju ruku ili onesposobljenog predsednika.

Neki članovi kabineta održali su preliminarne razgovore o pozivanju na 25. amandman kojim se nameće Trampovo uklanjanje sa funkcije, rekao je izvor iz Republikanske stranke CNN-u.

Da bi se prisilno oduzela moć Trampu, sa tim bi morao da se složi potpredsednik Majk Pens.

Pensu bi, takođe, bila potrebna saglasnost većine zvaničnika iz Trampovog kabineta da predsednik nije sposoban za funkciju, da bi mu privremeno oduzeli vlast.

Tramp bi potom mogao da ospori njihov potez pismom Kongresu. Pens i kabinet bi tada imali četiri dana da ga ospore, da bi potom glasao Kongres - potrebna je dvotrećinska većina, obično 67 senatora i 290 članova Predstavničkog doma da bi ga trajno uklonili sa vlasti.

Tramp vršio pritisak na Pensa da organizuje puč?

Američki predsednik Donald Tramp i najviši zvaničnici Bele kuće nisu se mnogo interesovali kako su potpredsednik Majk Pens i članovi njegove porodice koji su se nalazili u Kapitolu kada su demonstranti upali prošle noći u Kapitol, rekao je izvor blizak Pensu.

Pens je u društvu supruge Karen, ćerke Šarlot i brata, republikanca Grega Pensa bio u Kapitolu kako bi prisustvovao ceremonijalnom brojanju elektorskih glasova u Kongresu, kada se čulo kako nekoliko Trampovih pristalica koji su upali u zgradu uzvikuju "Gde je Majk Pens", što je uplašilo Pensa i njegovu porodicu, prenosi Si-En-En.

Izvor navodi da posle toga ni Tramp ni njegovi saradnici nisu nijednom okrenuli telefon da vide kako su Pens i njegova porodica.

"Da li je uopšte bio zabrinut da bi besna rulja kojoj je zapovedio da krene na Kapitol mogla povrediti potpredsednika ili njegovu porodicu", upitao se izvor.

Iz Bele kuće niko nije odgovorio na pitanja CNN o toj temi, ali ljudi bliski Pensu smatraju da je on ostavljen kao "žrtveni jarac" koji će snositi krivicu nakon što je odbio da posluša Trampa i izmisli proceduralni puč kojim bi on ostao na vlasti, piše CNN.

Od utorka Pens je, kako se navodi, bio pod stalnim pritiskom Trampa da objavi izborne rezultate. Pri tome, Tramp ga je navodno upozoravao da može da očekuje značajne političke posledice ukoliko odbije saradnju, naveo je izvor, dodajući da je "poruka više nego jasna".

Nakon jučerašnjih dešavanja, navodi se dalje, saradnici Pensa smatraju da ga je Tramp izdao, kao i šef osoblja Bele kuće Mark Midous i advokat Rudi Đulijani.

Inače, Pensova ćerka danas je putem Tvitera čestitala na izbornoj pobedi izabranom predsedniku Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Heris.


Pelosi pozvala Pensa da se izjasni o 25. amandmanu

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi zatražila je od potpredsednika Majka Pensa da se izjasni da li će se pozvati na 25. amandman kako bi Tramp bio uklonjen sa funkcije i da će, ukoliko on ne počne proces uklanjanja Trampa iz Bele kuće, pokrenuti impičment, prenose američki mediji.

Pelosi je danas pozvala na hitno uklanjanje Trampa sa funkcije putem 25. amandmana, dan nakon što su njegove pristalice izvršile napad na Kapitol.

Predsednik SAD je juče podstakao oružanu borbu protiv Amerike, rekla je Pelosi novinarma ispred zgrade Kapitola, dodajući da je Trampov čin pobunjenički.

Američkom predsedniku Donaldu Trampu preostale su samo dve sedmice na funkciji, ali nakon napada izgrednika na američki Kapitol pojedini aktivno razmišljaju da li da ga uklone sa položaja.

Prema navodima medija, opoziv Trampa mogao bi biti odgovarajući lek, a time bi mu bilo zabranjeno i da se ponovo kandiduje za predsednika. Međutim, nema dovoljno vremena za opoziv američkog predsednika u naredne dve sedmice.

Druga opcija je pozivanje na 25. amandman, o kojem se periodično raspravljalo kao o krajnjem sredstvu za uklanjanje predsednika koji radi na svoju ruku ili onesposobljenog predsednika.

Da bi se prisilno oduzela moć Trampu, sa tim bi morao da se složi potpredsednik Majk Pens. Pensu bi, takođe, bila potrebna saglasnost većine zvaničnika iz Trampovog kabineta da predsednik nije sposoban za funkciju, da bi mu privremeno oduzeli vlast. Tramp bi potom mogao da ospori njihov potez pismom Kongresu.

Pens i kabinet bi tada imali četiri dana da ga ospore, da bi potom glasao Kongres - potrebna je dvotrećinska većina, obično 67 senatora i 290 članova Predstavničkog doma da bi ga trajno uklonili sa vlasti.

Izvor: RTV, T a n j u g

Donald TrampMajk PensSADimpičment
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?