:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Oktobar 10, 2018   19:33

0

156

Da li je na pomolu dogovor o novom sastanku Putina i Trampa

Predsednik Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, mogli bi ponovo da se sastanu u Finskoj početkom sledeće godine, piše list „Helsingin sanomat“ pozivajući se na izvore.

Očekuje se da će do sredine 2019. godine Finska tokom svog predsedavanja Arktičkom savetu organizovati Arktički samit, na koji su pozvana obojica lidera. Prema informacijama lista, pregovori s ruskom i američkom stranom su toliko odmakli, da se sada traži samo datum.

„Jedna od varijanti je sedmica tokom koje se obeležava Dan Svetog Valentina. To je 14. februar“, piše list pozivajući se na navode izvora. 

Predsednik Finske Sauli Niniste, koji je inicirao organizovanje samita o globalnom otopljavanju, rekao je listu da je interesovanje američke strane za taj skup poraslo i da se „situacija neočekivano menja nabolje“. On je dodao da će plan skupa zavisiti od gostiju.

„Ako nivo potencijalnih gostiju bude prilično visok, raspored će u najvećoj meri zavisiti od njih“, naveo je finski predsednik. 

Prema navodima lista, ključno pitanje jeste da li postoji zajednički raspored koji mogu da prihvate i SAD, i Rusija, i druge zemlje koje su u Arktičkom savetu.

Očekuje se da će predsednik Tramp odluku o Arktičkom savetu doneti najranije u novembru, nakon izbora za Kongres SAD, koji će biti održani 6. novembra.

Izvor: Sputnik

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva