:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 15, 2021   21:36

0

112

Da li je rezultatima drugog kruga lokalnih izbora na KiM Aljbin Kurti otpisan

Vladajući pokret "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija izgubio je u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji Prištinu i Prizren. Od 12 opština u kojima se išlo u drugi krug, "Samoopredeljenje" je dobilo tek četiri.

Drugi izborni krug na Kosovu i Metohiji održan je mesec dana nakon prvog. Pošto su objavljeni rezulatati, postavlja se i pitanje – da li su oni bili više od izbora za lokalnu vlast.

Aljbin Kurti je na izborima u februaru ubedljivo osvojio natpolovičnu većinu. Iako nikada nije mogao da se pohvali dobrim rezultatima na lokalu, devet meseci kasnije gubi dve trećine glasova.

"Nezadovoljavajući rezultat dolazi kao posledica nekih unutrašnjih nedostataka koje moramo dalje da analiziramo, kao i ujedinjenja svih ostalih protiv 'Samoopredeljenja'", rekao je Kurti.

Nezadovoljavajuće rezulate vlade Aljbina Kuritija kaznili su birači. Pre svega, kažu tamošnji analitičari, nije usvojen obećani Zakon o glasanju dijaspore, uporišta "Samooredeljenja".

"Snažno upozorenje za Kurtija"

Visoko sa agende prioriteta pao je i najavljivani auto-put od Prištine do Mitrovice. Ne izostaje ni analiza pregovaranja sa Beogradom u Briselu.

"Pritisak opozicije sada će biti veliki. Dokle će tako dogurati... Ako se ne oporavi, ako se ne opameti da nešto uradi, kao premijer i kao vlada, mislim da će izgubiti vlast pre isteka madata", ističe analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiju.

Za devet meseci vlasti analizirao se i Kurtijev odnos prema Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK). Kao predizborne kalkulacije vide se i akcije kosovske policije na severu pokrajine. Umesto očekivane podrške, smatra Milovan Drecun, proizvele su kontraefekat.

"Umesto životnih problema, smanjenja međunarodnih tenzija, Kurti je pokazao sve veću netrpeljivost prema srpskom nardu i nepoštovanje volje srpskog naroda. Zaoštrio je odnose sa Beogradom. Imali smo i jednostrane nasilne poteze na severu. To u je snažno upozorenje. On nema neku snažnju većinu i zavisi i od Srpske liste", kaže Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

"Zapadni akteri će koristiti situaciju"

Analitičar Dušan Proroković naglašava da ipak ne bi prerano optisivao Aljbina Kurtija.

"Da li će se pozicija Kurtija u pregovorima sa Beogradom menjati, ja u to sumnjam. Do novih parlamentarnih izbora ima dosta vremena. Ipak, treba reći da pozcija Kurtija danas nije kao što je bila pre ovih izbora, tako da će zapadni akteri koristiti situaciju da izvrše veći pritisak na njega. Taj pritisak će ići u smeru promene stava prema Otvorenom Balkanu ili da ne pravi incidente kao što je to činio na severu Kosova", objašnjava Proroković.

Prema konačnim rezultatima, Demokratski savez Kosova i Demokratska partija, dve najjače opozicione stranke u kosovskom parlamentu, osvojile su najviše – po 206 odbornika u 38 opština.

"Samoopredeljenje" je na trećem mestu, a četvrta je Srpska lista. Nepoverenje prethodnoj vladi Aljbina Kurtija parlament je izglasao za samo pedeset dana njenog rada.

Izvor: RTS

KiMKurtiSamoopredeljenjeizboridrugi krug
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva