:

:

TV Most

clock

Septembar 07, 2020   22:58

0

157

Da li su dosijei Specijalnog suda u Hagu dospeli kod veterana OVK

Organizaciji ratnih veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova dostavljeno je nekoliko hiljada dosijea iz Specijalnog suda u Hagu, saopštili su predstavnici te organizacije u Prištini, navodeći da im je paket sa dokumentima dostavila osoba koju ne poznaju.

Prištinski mediji su preneli da Specijalizovano tužilaštvo u Hagu nije ni potvrdilo ni poreklo mogućnost da je 4.000 njihovih dosijea procurilo u javnost.

U vezi sa izjavom Organizacije ratnih veterana za prijem četiri hiljade dosijea Specijalnog suda u ponedeljak ujutru, iz Kancelarije specijalizovanog tužioca su kazali da su upoznati sa izveštavanjem medija o ovom pitanju.

U pisanom odgovoru Agnela Griep, portparolka Specijalizovanog tužilaštva, izjavila je da nemaju komentar u vezi sa curenjem "četiri hiljade dosijea" Specijalnog suda.

Iz organizacije ratnih veterana OVK, saopštili su da su od Specijalnog suda dobili paket od 4.000 dosijea.

Predsednik te organizacije Hisni Gucati, rekao je da im je paket dostavljen i da nisu poznavali osobu sa kapom, naočarima i maskom, koja ga je donela.

"U ovom paketu koji nam je dostavljen, postoji oko četiri hiljade dosijea Specijalnog suda", rekao je Gucati.

Njegov zamenik Nasim Haradinaj rekao je da su u pitanju dosijei svedoka ovog suda.

Kazao je da dokumenti sadrže činjenice o nedavnim ratnim zločinima na Kosovu, pa čak i imena zaštićenih svedoka koji su pred tužiocima dokumentovali ono što su videli.

Advokat veterana OVK: Narušen kredibilitet suda 


Advokat Artan Ćerkini rekao je da Organizacija ratnih veterana nije adresa na koju treba poslati bilo koji dokument ove vrste, jer nije predmet istrage.

"Neobična procedura sama po sebi, ostaje da se vidi kako će da se reši ovo pitanje, jer je to vrlo ozbiljno pitanje. Organizacija veterana OVK će dostaviti te dokaze specijalizovanom tužilaštvu, ali veruje da će iz te kancelarije da dobije brzi odgovor o tome kako su ti takozvani dokazi mogli da izađu iz specijalizovanog tužilaštva ili suda. Oni imaju obavezu da daju objašnjenje kako se to dogodilo", rekao je Ćerkini.

Dodao je da dokaze koji su dostavljeni organizaciji OVK nisu videli i ne mogu da se izjasne o njihovoj autentičnosti.

Ćerkini je dodao da ako je iz Specijalnog suda došlo do curenja ovih dokumenata, onda će kredibilitet suda biti ozbiljno narušen, a ako je sud kršio propise koje je izdao, nema dileme da sud nije verodostojan da se bavi slučajevima ovog profila.

Iz organizacije veterana OVK kažu da su u paketu dobili i pismo u kojem se kaže da će narednih dana da im stigne još sedam hiljada dosijea.

Izvor: RTS

OVKSpecijalni sudHagratni zločini
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva