:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2022   17:16

0

33

Da li zbog omikrona roditelji imaju razloga za brigu, dr Vukomanović o povratku đaka u školu

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović rekao je za RTS da je u toj ustanovi na lečenju 14 kovid pozitivne dece. Klinička slika je uglavnom lakša, nego što je bila kod delta varijante. Jedno dete je na respiratoru i u fazi je oporavka, napomenuo je dr Vukomanović.

Sve je više i zaražene dece. To beleže i kovid ambulante i dečje bolnice.

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da zabrinutost kod roditelja kada je bolest dece u pitanju uvek postoji ali ne treba da bude panike - zabrinutost da bi se sprečila transmisija virusa sa jednog deteta na drugo.

Dodaje da su za sada dobro poznate mere: maske, distanca i vakcinacija.

"Prema onome kakva je situacija u Institutu za majku i dete, trenutno imamo 14 dece, kod dva deteta je hospitalizacija uzrokovana pojavom bolesti koju je izazvao Sars-kov 2 virus, u ostalim slučajevima je to akcidentalno ili usputno pozitivno dete na virus", kaže doktor Vukomanović.

Ukazuje da je klinička slika kod bolesnika uglavnom lakša, nego što je bila kod delta varijante: povišena temperatura, glavobolja, bolovi u grlu, ali to traje nekoliko dana i prođe uglavnom bez posledica.

To jeste najveći broj zaraženih na Institutu, što govori da je trasmisivnost virusa visoka, dešavaće se i u narednom periodu, najteže kliničke slike se ne ispoljavaju sa ovom varijantom virusa kao što je bilo pre šest meseci gde su svaki drugi dan stizala deca sa oštećenjem srca, bubrega, jetre i creva, objasnio je Vukomanović.

Prema njegovim rečima, jedno dete - novorođenče ima upalu pluća, na respiratoru je i u fazi je oporavka.

Povratak đaka u školu i epidemijska slika

Odgovarajući na pitanje kako će povratak đaka u školu uticati na epidemijsku sliku, Vukomanović kaže da to zavisi i od primene mera, deca mogu da imaju maske koje će ih štititi od prenošenja virusa, a s druge strane porašće broj zaražene dece u određenom trenutku.

Već dve generacije ima problem sa regularnim obavljanjem nastave, a u ovom slučaju rizici za neko teže obolevanje dece nisu veliki, napominje Vukomanović.

Renoviranje Instituta za majku i dete

Govoreći o renoviranju ustanove u kojoj radi, Vukomanović kaže da se nada da će to biti do kraja godine i da najesen krene, radi se o renoviranju u celini i dostizanju vrhunskih standarda.

Na taj način će se, kako kaže, obezvediti optimalni uslovi za lečenje. Nova zgrada koja će biti dograđena će sadržati odeljenja intenzivne nege, hirurške blokove.

Kada se završe radovi, Vukomanović podvlači da će to lekarima doneti ono što čini dobrobit deci, gustina smeštaja će biti optimalna.

"Opremljenost optimalna, nove hirurške sale i intenzivne nege, odlazak lekara na usvršavnje je bilo sistematsko. U novu zgrdu ući ćemo kako treba za dobrobit naše dece", zaključio je Vukomanović.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva