:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2020   12:12

0

151

Da zajedno gradimo solidarno odgovornu i otpornu Evropu

Deveti maj, Dan Evrope, u Srbiji obeležavamo tokom još neođavljene pandemije koju je Kovid-19 izazvao širom planete, istovremeno stavljajući na test otpornosti, solidarnosti i mogućnosti zajedničkog delovanja građana, nacionalnih država i vlada, pa tako i nas u Srbiji, sve članice EU, ali i EU u celini, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je navela da je pre punih 70 godina, jedan od tvoraca i realizatora ideje o evropskim integracijama, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman, predlažući formiranje Evropske zajednice za ugalj i čelik, govorio baš o evropskoj solidarnosti kao temeljnoj vrednosti i pokretačkoj ideji nove unije:

"Ujedinjena Evropa neće biti stvorena ođednom, niti prema jedinstvenom planu. Ona će biti izgrađena putem konkretnih dostignuća, koja najpre stvaraju faktičku solidarnost" govorio je Šuman.

Danas, kaže Joksimović, obeležavamo uspeh stvaranja EU, tada u krizi i iz krize, i njenom decenijskom, pa i današnjem opstanku pod ponavljanim krizama, ali i stalnim novim odgovorima izlaska iz kriza koje predstavljaju meru vrednosti poduhvata stvaranja Evropske unije, ali i zalog njenog opstanka.

"Zato Srbija želi da bude deo te i takve ujedinjene Evrope, ujedinjene u razlikama, fleksibilne u nalaženju zajedničkih odgovora, ravnomerno ekonomski razvijene, združeno otporne na različite krize, solidarno odgovorne u svojoj celini i svim svojim delovima", navodi ministar.

Ističe da je uverena da će Evropska unija u narednim decenijama temeljiti ukupan razvoj kontinenta na solidarnosti, održivom razvoju, zaštiti životne sredine, digitalnoj ekonomiji, povezanosti i međusobnom uvažavanju i poštovanju.

"Lekcije naučene iz najnovije krize treba da primenimo kako bismo izgradili otporniju i jaču zajednicu, kako za države članice tako i za one koje će joj tek pristupiti, za sve evropske građane", ističe ministar.

Radeći na kreiranju zajedničke budućnosti, na učlanjenju Srbije u Evropsku uniju, učimo i koristimo sve raspoložive poluge evropskih politika da unapredimo život naših građana, poručuje Joksimović.

"Čestitam svima nama, evropskim građanima, Dan Evrope", poručila je ministar.

Izvor: Танјуг

JoksimovićDan pobede nad fašizmom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva