:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2020   10:15

0

78

Daće nam ultimatum: "Ahtisari plus", za garancije za EU

Srbija će se ove godine suočiti sa ultimatumom po pitanju Kosova, rekao je u jutarnjem programu TV Prva predsednik Srbije Aleksandar Vučić i objasnio da će ponuda biti - Ahtisarijev plan plus, plus u zamenu za garancije za EU.

"Sigurno će pred nas biti stavljen ultimatum. Daće nam garancije za ulazak u EU, a da priznamo Kosovo", rekao je Vučić.

Predlog će biti Ahtisarijev plan plus plus, objasnio je predsednik Srbije za Prvu TV i dodao da zna i ko će biti izaslanik za razgovore sa Prištinom, ali još ne može da kaže.

Vučić očekuje pritiske na Srbiju zbog "pancira"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija jedina u regionu ima raketni sistem "pancir S2". Kaže da je to odbrambeno oruđe koje čini Srbiju jačom, a vojnu neutralnost "suštinskom", pri čemu snaži političku poziciju. Nema sumnje da će "pancir" istovremeno biti razlog da se povećavaju pritisci na Srbiju, poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić je, povodom dolaska dva sistema "Pancir", od ukupno šest, rekao da se radi o skupom, ali izuzetno vrednom oružju.

Vučić je, u jutarnjem programu TV Prva, rekao da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin savetovao da kupi "pancir", koji se pokazao odličan u sukobu u Siriji.

Preneo je da mu je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović rekao da je Srbija danas mnogo jača i zahvalio na nabavci "pancira".

"Pronašli smo novac da ne ugrozimo visinu javnog druga, ekonomski rast, činjenicu da je Srbija ubedljivo najbolje rastuća ekonomija u regionu", rekao je predsednik.

Rekao je da je Srbija uspela da u poslednjih pet do šest godina drastično podigne borbenu gotovost vojske.

"Ovaj protivvazudšni sistem je izuzetan za gađanje dronova koji postaju suština ratova u savremenom svetu.

"Pancir" je delotvoran protiv dronova ubica, krstarećih raketa, nisko letećih aviona i helikoptera", dodao je predsednik Vučić.

Platićemo sve što treba za SPC u Crnoj Gori

Srbija će, ako treba, pomoći SPC u Crnoj Gori, da nam ne bi oduzimali svetinje, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje da prokomentariše to što je direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir Mugoša saopštio da je ta institucija pokrenula kontrolu u svim verskim zajednicama zbog duga koji, kako tvrdi, ima Mitropolija crnogorsko-primorska i upozorio da će naplata, ako Mitroplija ne plati dug dobrovoljno, naplata biti prinudna, Vučić je rekao da će Srbija platiti sve što treba za SPC u Crnoj Gori.

"Ne znam šta da kažem, nemam nikakav problem sa tim. Ako treba da pomognemo SPC i Mitropoliiji crnogorsko-primorskoj ili bilo kojoj eparhiji u Crnoj Gori po tom pitanju da nam ne bi uduzimali svetinje, pomoći ćemo, platićemo sve što treba da platimo", poručio je Vučić gostujući na TV Prva.

"Notorne neistine" iz Podgorice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da iz Podgorice stižu notorne neistine na račun Srbije, poput one da Srbija namerava da ruši vlast u Crnoj Gori ili o kontinuitetu velikjosrpske politike.

"Ako je to tačno da je Milo Đukanić rekao za promenu vlasti, to je notorna neistina. Nikada se Srbija nije mešala u pitanje izbora u Crnoj Gori, nikada nismo želeli da odlučujmo ko će biti u vlasti, a ko u opoziciji", popručio je Vučić danas na TV Prva.

On je rekao da je za njega važnije to sto je Đukanović govorio o "deformitetu" koji postoji u srpskom nacionalizmu i velikosrpskoj politici.

"Nismo mi spaseni mnogih grešaka, ali kada govorite o deformitetu srpske nacionalne politike morate da uzmete u obzir i sindrom onih koji su želeli odvajanje od Srbije i da je to podsticalo njihov nacionalizam. Jedan od separatizama je bio i crnogorski", rekao je Vučić.

On je naveo da se to dešavalo od Sekule Drljevića, pa posle 1. svetskog rata i protiv srpskog oslobođenja, pa do menjanja činjenica.

"Uvek se govori o tome da se Srbija meša i da odlučuje, a činjenice su drugačije", ukazao je Vučić.

Neki crnogorski nacionalni krugovi smatrali su, ističe, da Srbe u Crnoj Gori treba prevoditi da budu Crnogorci, a smatrali su da su Beograd i Srbija takođe njihovi.

Vučić je naveo da je to dovelo do postavljanja u bezbednosni sektor i na najvaznije funkcije u Srbiji ljudi iz crnogorske agencije za nacionalnu bezbednost, a ponegde ih ima i danas na tim funkcijama.

"Ne možeš da radiš za agenciju druge zemlje, to smo prilično očistili", rekao je Vučić.

On je istakao da Crnogorci u Srbiji moraju da se osećaju jednako kao i Srbi u Srbiji i da imaju ista prava, za razliku od Srba u Crnoj Gori.

"O tom defomritetu govorim, jer je on napravljen sa velikim silama na Zapadu, kojima je odgovaralo da za sve okrive srpski nacionalizam", naglasio je Vučić.

Izbore raspisujem posle 3, 4. marta

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić rekao je da će posle povratka iz Vašingtona videti kada će da raspiše parlamnentarne izbore.

Rekao je da neće to učiniti pre 3. ili 4. marta, jer bi neko mogao da kaže da je to na njegov rođendan. A za 4. bi rekli da je rođendan Crvene Zvezde i dan kada je umro Staljin.

"Moram da sednem da vidim kad se vraćam iz Vašingtona", precizirao je Vučić.

U Vašingtonu i razgovori sa visokim zvaničnicima SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u Vašingtonu, gde putuje za sedam dana, na Svetski jevrejski kongres, na kome će govoriti i predsednik SAD Donald Tramp, imati važne razgovore sa visokim američkim zvaničnicima o daljem unapređenju odnosa Srbije i SAD.

Dodaje da još nisu potvrđeni svi sastanci, ali da je moguć susret sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, potpredsednikom Majkom Pensom, savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O Brajanom, kao i da će imati susrete i sa drugim ljudima.

"To će biti važni susreti za nas, da dalje unapređujemo odnose sa SAD".

"Dobio sam priliku, tamo će govoriti svi važniji Amerikanci, čak i predsednik Tramp. Neću ja biti tamo ''na marginama'' skupa, već ću imati prave susrete", kazao je predsednik Srbije.

Sa Amerikancima, ističe, nije lako razgovrati, ali bar znate na čemu ste.

"Sa drugima mi je mnogo teško i da znam na čemu sam. Iako imam ogromno iskustvo u svemu tome, imam i tremu i strah", kaže Vučić.

Objasnio je da je pozvan da ide na taj veoma važan kongres zbog svega što je Srbija uradila po pitanju Jevreja.

"Mi smo jedna od retkih zemalja koja je donela zakon o povraćaju imovine za Jevreja odnosno njihove nalsednike", rekao je Vučić podsetivši da je na dan obeležavanja Holokausta okačio zastavu sa Davidovom zvezdom na zgradu Predsedništva Srbije.

Vučić je podsetio i na zajedničko stradanje Srba i Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Predsednik će par dana posle posete Vašingtonu otići u Berlin i kaže da isto ima tremu i zbog odlaska na sastanak sa Angelom Merkel.

"Imam i tremu i strah i pred odlazak kod Merkel, brinem za svaku reč. Da ne pogrešim nešto i da izvučem najviše što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo", dodao je Vučić.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva