:

:

TV Most

clock

Jul 03, 2022   10:26

0

152

Đaci iz Republike Srpske ugostili vršnjake sa Kosova i Metohije    

Banjaluka je po deseti put otvorila svoje vrata za decu sa Kosova i Metohije koja su na druženju sa vršnjacima radosno pevala himnu "Moja Republika" i ponosila se junačkim precima.

U Republiku Srpsku je doputovao ukupno 461 osnovac sa KiM i iz Gline sa Banije, u pratnji 45 prosvetnih radnika. Oni su se odazvali projektu "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

Njihovi domaćini tokom ovogodišnje posete su porodice učenika osnovnih škola iz 13 gradova i opština - Prijedor, Banjaluka, Gradiška, Čelinac, Prnjavor, Brod, Šamac, Pelagićevo, Doboj, Bijeljina, Sokolac, Istočno Novo Sarajevo i Trebinje.

Banjalučanin Saša Lovrić već je peti put ugostio decu sa Kosova i Metohije.

- Kada smo prvi put čuli za ovakvu vrstu druženja, odmah smo se pridružili ideji da spojimo našu decu i ugostimo ih na najbolji način. Moram vam reći da smo dosta slični po mentalitetu i osećaju za nekim samo nama poznatim ljudskim vrednostima. Moja porodica, koja broji pet članova, uzela je na sebe ovaj vid male obaveze da se druže deca Kosova i Srpske - ispričao je Lovrić.

On kaže da se deca veoma brzo uklapaju i pronalaze zajednička interesovanja.

- Mi ne možemo ni zamisliti koliko činimo toj deci za ovih sedam dana boravka, stvaraju nezaboravna prijateljstva i stiču neke samo njima znane doživljaje. Svaki put me sve više oduševljavaju svojom snagom volje i duhom - rekao je Lovrić.

Mateja iz Kosovske Mitrovice je prvi put u Banjaluci i kaže da se oseća kao kod kuće.

Prošlih godina u gostima je bio i njegov brat sa drugarima.

- Osećaj pripadnosti mi daju dobročinstvo domaćina i zajednička tradicija našeg naroda.

U Banjaluci je malo drugačije nego u Kosovskoj Mitrovici. Ovde imate bioskop, to mi se sviđa, ipak najvažnije je da se što više družimo sa vršnjacima - ispričao je dečak.

Foto: Novosti/privatna arhiva

Hor od 46 učenika iz tri osnovne škole - Osnovne škole "Vuk Karadžić" Sočanica, Osnovne škole "Stana Bačanin" Lešak i Osnovne škole "Leposavić" iz Leposavića - na prijemu u Administrativnom centru Vlade RS izveli su himnu "Moja Republika" kao poklon u znak zahvalnosti Republici Srpskoj za gostoprimstvo.

Slaviša Ristović, jedan od nastavnika sa Kosova, rekao je:

- Mi smo sa decom dočekani prelepo u Republici Srpskoj. Smešteni smo u gradu Prijedoru, kod porodica. Voleli bismo da nastavimo tradiciju ovakvih susreta.

Simbolično je ovo vidovdansko spajanje naših tradicija i nadam se da će naša druženja još dugo potrajati.

Jasna Trajić, nastavnica engleskog jezika u OŠ "Jovan Cvijić" u Zubinom Potoku, kaže da iz Republike Srpske nose lepe utiske.

- Oduševljeni smo, pre svega prijemom u opštini Gradiška, a zatim i boravkom ovde u Banjaluci. Domaćini su dali sve od sebe da ugoste našu decu, da im gostovanje u Republici Srpskoj ostane u lepom sećanju koje će prepričavati godinama. Sigurna sam da će stečena prijateljstva sa vršnjacima njegovati - izjavila je Trajićeva.

Foto: Novosti/Z.G.

Ona je ispričala i da su simbolično na Vidovdan deca imala čas istorije u prirodi na planini Kozari gde se govorilo o važnim istorijskim događajima, koji su ih još više zbližili.

- Drago mi je što osećaj pripadnosti možemo naći i u našoj matici Srbiji, ali i u Republici Srpskoj kroz jedan poseban odnos dece sa Kosova i dece Srpske. Srce nam je puno svima - zaključila je Trajićeva.

Svake godine direktori škola sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske potpisuju sporazume o bratimljenju njihovih ustanova, a ove godine, kako navode iz Ministarstva prosvete i kulture, bratimile su se OŠ "Vuk Karadžić" Sočanica i OŠ "Dositej Obradović" iz Prijedora.

Iz Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske navode da je do sada kroz ovaj projekat u Republici Srpskoj boravilo preko 5.000 srpskih učenika u pratnji oko 500 prosvetnih radnika sa Kosova i Metohije, u organizaciji Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Maksimalna podrška

Često su nastavnici i roditelji OŠ "Sveti Sava" iz Banjaluke ugošćavali decu, kao i mnoge druge škole na području grada, a od ove godine i OŠ "Ivo Andrić" pristupila je divnom događaju.

- Ove godine smo kod naših sugrađana i roditelja čija deca pohađaju našu školu ugostili 25 učenika. Potrudili smo se maksimalno da pružimo podršku i deci, roditeljima i nastavnicima koji su došli, da ih odvedemo svuda gde bi im bilo interesantno. U novembru planiramo i mi posetu Kosovu - poručila je Željka Opačić direktorka OŠ "Ivo Andrić".

Izvor: Novosti online; Foto: Vlada Republike Srpske

KiMRepublika Srpskadeca sa KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva