:

:

TV Most

clock

Jul 04, 2019   18:49

0

190

Dačić: Ako Priština ne sprovodi dogovoreno, razgovor postaje besmislen

Odluka Prištine da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima na Kosovo i Metohiju nije uvreda Srbiji, to je šamar za EU i za međunarodnu zajednicu, ponovio je u Poznanju ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić je rekao da su Beograd i Priština potpisali Briselski sporazum, a posete i dogovori o posetama su dogovorene u okviru briselskog procesa, pa ako postoji situaciju u kojoj neko neće da sprovodi ono što je dogovoreno - onda postaje bemislena svaka rasprava.

Dačić je istakao da ga raduje što je EU reagovala na odluku Prištine, ali da ne veruje da će to imati bilo kakvog efekta.

On je novinarima u Poznanju, nakon sastanka ministara spoljnih poslova učesnica "Berlinskog procesa", preneo da je kosovskog ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija pitao da li je istina ono što su objavili mediji, da je Priština zabranila svim srpskim zvaničnicima da dođu na KiM, na šta je Pacoli, kaže, uzvratio da on to nije izjavio, već njegov pomoćnik.

Dodao je da Beograd ne sumnja da takva odluka postoji.

"Izneo sam da to, takse, kao i to što su objavili da su potpisali sporazum o zajedničkoj diplomatiji da bi pokazali kako su jedna nacija Kosovo i Albanije, na neki način postavlja pitanje svrsishodnosti ovakvih sastanaka, ako nakon toga imamo potpuno drugačiju realnost", rekao je Dačić.

Potrebno da poruke iz EU budu podsticajne 

Ivica Dačić je u Poznanju rekao da je Srbija veoma konstruktivna.

"I danas sam ponovio naše stavove, a to je da se zalažemo da ceo region traži i artikuliše zajedničke interese", naveo je Dačić. 

Zalaže se, kaže, da Srbija i Crna Gora brže napreduju ka EU jer nisu zadovoljni dinamikom, da se otvore pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom, da BiH da uradi ono što treba kako bi otpočeli pregovore sa EU o članstvu.

"Čak mi nemamo ništa protiv da se uvede vizna liberalizacija za građane KiM, ali to su sve stvari koje ne zavise od nas sa Zapadnog Balkana. Zato je potrebno da poruke iz EU budu podsticajne, da ovo ne bude neka druga liga EU koja će zameniti proces evropskih integracija", istakao je Dačić. 

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija i Bugarska će sledeće godine predsedavati Berlinskom procesu.  

"Da li mislite da će se Severna Makedonija zadovoljiti time da ne dobije otvaranje pregovora, nego da predsedava Berlinskim procesom. Uvažavajući činjenicu da mi na Balkanu nismo međusobno solidarni, da ima mnogo nerešenih pitanja i da imamo još mnogo da uradimo na planu reformi, ovakve poruke ne nailaze na dobru reakciju u našem regionu i onda se postavlja pitanje čemu sve ovo služi", naveo je Dačić.

Srbija želi kompromis, ali takse moraju da se ukinu 

Kada je reč o odnosu sa Prištinom, Dačić je istakao da Srbija želi kompromis i dogovor ali da takse moraju da se ukinu. 

"Nemoguće je govoriti o regionalnoj saradnji a da imate takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije BiH, sa obrazloženjem da mi nismo priznali Kosovo. Ima tu i drugih zemalja koje nisu priznale Kosovo, a zašto njima nisu uveli takse", upitao je Dačić.

Ističu, navodi, da će ukinuti takse kada Srbija prizna Kosovo, što smatra opstrukcijom dijaloga i dodaje da je Srbija spremna na nastavak dijaloga, ali i da rešava probleme. 

"Ova situacija već izaziva ozbiljne probleme Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji. Probleme u funkcionisanju života, funkcionisanju institucija - zdravstva, trgovine, škola ali najvažnije stvara se dodatna nestabilnost koja preti da naruši bezbednosnu situaciju", istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je još jednom pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Prištinu da se ukinu takse.

EU mora da sačuva svoj iautoritet

Dačić je izjavio da Evropska unija mora da sačuva svoj autoritet i da ne sme da dozvoljava da se dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine ne ispunjavaju.

"Ja sam potpisao Briselski sporazum. Što sam ga potpisao, ako pet, šest godina nakon toga neko kaže da to neće da ispunjava", upitao je Dačić.

EU mora, ne samo da sankcioniše Prištinu, već i da vodi taj proces na autoritativan način, da "postoji dobro vođstvo EU u celini", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje kako vidi ono što jesu i posebno onim što nisu postigli Federika Mogerini i Johanes Han i da li misli da će novi pregovarači imati neke nove ideje.

Dačić je rekao da pozitivno ocenjuje ono što je Federika Mogerini želela da uradi, ali sama činjenica da nema jedinstvenog pristupa među različitim državama unutar EU, pokazuje da uvek oni koji ne žele nešto da ispune tu traže alibi i na njih se nikad ne izvrši pritisak do kraja.

"Za razliku od toga, na primer, kada treba izvršiti pritisak na Srbiju, obavezno se svi jave", konstatovao je Dačić o.

"Ali, nismo tu da kukamo i da se žalimo. Da poželimo sreću i uspeh novim čelnicima EU i nadam se da ćemo napraviti neke krupnije korake napred", rekao je Dačić.

Upitan za izjavu premijera Slovenije Marjana Šareca da je ta zemlja zainteresovana za mesto evropskog komesara za proširenje u budućem sazivu Evropske komisije, Dačić je rekao Srbiju niko o tome ni ne pita, kao da nemamo unapred ni favorite, ni neke koje ne bismo voleli.

"Smatramo da su sve zemlje iz regiona naše prijateljske zemlje i da svi imamo iste probleme i da ne treba da se radujemo neuspesima jedni drugih. Imamo veoma pozitivan stav prema zahtevima drugih u regionu i za sve bi bilo dobro da počnemo da se smatramo nekim regionom i da jedni druge guramo i podržavamo", rekao je Dačić.

Izvor: Танјуг, RTS

DačićKiMzabranataksePrištinaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva