:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 29, 2023   16:17

0

63

Dačić: Bez SAD, Kine i Rusije nezamislivo ostvarenje interesa Srbije

Srpska diplomatija u odnosima sa najuticajnijim državama, kao što su Sjedinjene Države, Kina i Rusija, posvećuje veliki trud, jer je reč o partnerima bez kojih je nezamislivo ostvarivanje naših najvažnijih interesa, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na svečanosti povodom Dana diplomatije, kojem su prisustvovalil svi predstavnii diplomatskog kora.

,,Srbija je deo velikog sveta, i dobro znamo da sve naše interese možemo da ostvarimo isključivo ako sa svetom sarađujemo, a ne ako idemo mimo njega", naglasio je ministar i dodao da je Srbija otvorena i prijateljska država prema svima koji drže do mira, saradnje i obostranog uvažavanja.

Ministarstvo spoljnih poslova je, kako je naglasio, efikasan instrument sprovođenja domaće spoljne politike na svim njenim nivoima. 

,,Spoljna politka Srbije je usaglašena i deo je jedinstvene forme politke koju vodi predsednik Republike Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, i samim tim u cilju izvšenja tih ciljeva MSP. Samo tako u politčkom državnom jedinstvu moguće je uspešno ostvarivati rezultate", rekao je ministar.

On je naveo da je spoljna politika Srbije integrativna i da smo čvrsto vezani za principe ravnopravnosti u međunarodnim odnosima, za principe međusobnog uvažavanja i dijaloga kao jedinog načina za rešavanje sporova.

,,Znamo vrlo dobro da samo na ovim principima počiva mir u svetu i ne samo mir, već da i efikasan odgovor na bilo koji izazov velikih razmera može da se nađe samo u saradnji, stalnoj komunikaciji i, ponavljam, međusobnom uvažavanju", naveo je Dačić. 

Naši spoljnopolitički prioriteti, a jedan od njih je prisupanje EU, zahtevaju stalnu i sistematičnu diplomatsku aktivnost, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija veliku pažnju poklanja i odnosima sa našim prijateljima i partnerima širom sveta, sa kojima je nekada imala izuzetno bliske odnose kroz Pokret nesvrstanih zemalja, i već duže uspešno podiže nivo odnosa sa prijateljskim državama u Africi, Aziji, Južnoj Americi. Dodao je da je cilj te saradnje želja da nekadašnja bliskost i obostrano poštovanje budu dobar temelj za ogromnu perspektivu u budućnosti.

Srbija, kako je dodao, posebnu pažnju posvećuje razvoju odnosa sa prijateljima u regionu Balkana i jugoistočne Evrope, jer se bez tih veza nije moguće napredovati.  

Podsetio je da je Srbija veoma aktivan član svih važnih globalnih organizacija i da se zalaže da njihova uloga u današnjem svetu bude još više ojačana. 

,,Srbija je deo svih najvažnijih evropskih foruma, i kao njihov neodvojiv deo ima aktivnu ulogu u kreiranju politika i rešenja za najvažnija pitanja koja se tiču našeg zajedničkog kontinenta", rekao je on i podsetio da je Srbija naročito aktivna u regionalnim organizacijama i inicijativama, što jeste jedan od najvažnijih prioriteta naše spoljne politike.

,,Srbija čvrsto stoji iza međunarodnih principa i dosledno ih promoviše u svojoj spoljnoj politici zato što je i sama ne tako davno bila žrtva njihovog grubog kršenja. Dobro pamtimo to iskustvo i ne želimo da se ono ponovi bilo kome. Baš zato stalno i uporno podsećamo na njih, jer smo duboko uvereni da su oni, kao i međunarodno pravo jedini okvir u kojem treba da uređujemo naše međudržavne odnose. U suprotnom, bićemo izloženi stalnim krizama, stalnom preispitivanju temeljnih principa koje smo odavno svi prihvatili, a sve to vodi u nestabilnost i nesigurnost", upozorio je ministar. 

Dodao je da Srbija insistira na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake članice međunarodne zajednice i to iskreno i principijelno zbog sebe i zbog njegovog grubog kršenja kada je reč o Kosovu i Metohiji. 

,,U isto vreme duboko smo uvereni da kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije ne sme da bude ponovljeno ni na jednom drugom mestu na svetu, jer je to nedopustivo", poručio je  Dačić.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva