:

:

TV Most

clock

Avgust 21, 2023   10:37

0

126

Dačić: Bićemo izloženi pritiscima da priznamo Kosovo i uvedemo sankcije Rusiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da će ova nedelja biti izuzetno teška za Srbiju jer će, kaže, uslediti dodatni pritisci na našu zemlju da uvede sankcije Rusiji.

"Bićemo izloženi pritiscima da priznamo Kosovo i da uvedemo sankcije Rusiji, ali sam siguran da će predsednik Vučić i ovoga puta na najbolji način braniti nacionalne i državne interese Srbije i srpskog naroda", poručio je Dačić.

Da nema sumnje da sledi čitav niz pritisaka na našu državu, smatra i politički analitičar Branko Radun, koji napominje da svetske sile imaju čitav spektar različitih vrsta ucena.

"Mogu da koriste veliki izbor pritisaka, i finansijske i jako fine, sofisticirane pritiske. Da nam, na primer, smanje kreditni rejting, što odmah znači skuplje kredite, pa, recimo, da neke ljude iz Vučićevog okruženja stave na crne liste, kao što je već urađeno sa ministrom policije Aleksandarom Vulinom, pa čak i samog Vučića mogu staviti na crnu listu. Jednostavno, imaju i vidljive i nevidljive instrumente, mogu tako da pokrenu neku kampanju protiv ključnih nosilaca vlasti, da prezentuju izmišljene ili realne, ali naduvane afere iz ličnih života da bi diskreditovali čak i članove njihovih porodica", kaže Radun.

Ukazujući da postoji čitava paleta pritisaka, on ukazuje i na jedan koji je već korišćen mnogo puta - da Srbi i Srbija budu na udaru u regionu.

"Pritom, svi su spremni kada treba nešto da se uradi protiv Srbije. Često bi radili i džabe, a pogotovo ako im nalože njihovi mentori, onda se čak i takmiče u tome. Ima takvih i u Beogradu koji bi rado napali vlast, nevladine organizacije i slično. Napad je moguć bukvalno sa svih strana", konstatovao je Radun.

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović smatra da ne treba prizivati pritiske na Srbiju. On ukazuje i da je Srbija neprekidno pod nekom vrstom pritiska.

"Imamo državno rukovodstvo koje zna šta treba da čini i nije dobro da se bilo ko koleba i pravi mračne prognoze. Moramo ostati dosledni principu slobode, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, što znači da ne možemo poslušati nikoga sa strane i da više brinemo o tuđim nego o interesima Srbije. A uvođenje sankcija Rusiji svakako nije u interesu Srbije", jasno poručuje Jovanović.

Izvor: Kosovo online/Kurir

DačićKiMRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva