:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2020   11:57

0

92

Dačić: Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet branimo Povelju UN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je danas uverenje da odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou i dodao da se ne može ne primetiti da je kriza multilateralizma vidljiva u dimenziji međunarodne bezbednosti, a da je aktuelna kriza izazvana pandemijom kovid-19 samo potvrdila neophodnost redefinisanja koncepta nacionalne i kolektivne bezbednosti.

 

Dačić je na skupu „Multilateralizam i međunarodna bezbednost" koji se održava u Beogradu u organizaciji Fakulteta bezbednosti, kazao da međunarodne organizacije i institucije imaju poteškoće da se na efikasan način izbore kako sa tradicionalnim izazovima, tako i sa novim, asimetričnim pretnjama.
Prema njegovim rečima, pandemija kovid-19 promenila je ne samo međunarodne odnose, nego i naš svakodnevni život. "Redefinisana su mnoga pravila, a u velikom broju država uvedene su posebne mere za restrikciju kretanja i putovanja, kako bi se uspostavio sistem za kontrolu zaraze, što je uticalo i na smanjenje bilateralnih i multilateralnih aktivnosti", rekao je Dačić.
Kako je naveo, svet se trenutno suočava sa značajnim promenama u oblasti komunikacije i tehnološkog razvoja, a novi izazovi poput terorizma, čiji nosioci su netradicionalni akteri i neformalne grupe, zasigurno utiču na međunarodnu bezbednost.
Ocenio je da su aktuelni izazovi sa kojima se susrećemo dobra prilika i da se podsetimo i tradicionalnih pretnji međunarodnoj bezbednosti poput oružanih sukoba, agresije i nelegitimne upotrebe sile koji je bio primarni motiv osnivanja UN.
Podsetio je da je tadašnja Jugoslavija aktivno učestvovala i doprinela osnivanju Ujedinjenih nacija, a bila je i među prvih pedeset zemalja potpisnica Povelje UN.
Savet bezbednosti, kao jedno od najznačajnijih tela UN, ima primarnu ulogu u održavanju međunarodnog mira, kazao je Dačić i dodao da ima i u kolektivnom odvraćanju od nelegalne upotrebe oružane sile u međunarodnim odnosima i da je dužan da svoje delovanje zasniva na načelima na kojima se temelje UN.
Ipak, kako je rekao, svedoci smo, usled suprotstavljenih interesa na međunarodnoj sceni, povremenih pribegavanja jednostranim merama i akcijama koje podrivaju i dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i međunarodnih mehanizama saradnje i dovode do krize legitimiteta institucija poput UN.
"Tu se pre svega misli na upotrebu oružane sile protiv suverenih država suprotno osnovnim načelima kolektivne sigurnosti, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN", rekao je ministar i podsetio da je Srbija osetila pogubnost takvog pristupa 1999. godine zbog NATO bombardovanja koje je izvršeno bez saglasnosti SB UN.
"Time su ne samo povređena suverena prava naše zemlje, već je i podriven autoritet UN i ozbiljno ugrožena njegova primarna funkcija očuvanja mira. Time je učinjen presedan i stvoren prostor za zaobilaženje i zanemarivanje UN kao ključnog okvira za prevazilaženje nesuglasica koje mogu biti pretnja miru", rekao je ministar.
Dačić je naglasio da agresija na SR Jugoslaviju mora biti lekcija za budućnost o važnosti doslednog poštovanja Povelje UN i postignutih standarda u međunarodnom javnom pravu jer zemlje poput Srbije moraju da insistiraju na doslednom sprovođenju principa međunarodnog javnog prava i na poštovanju uloge međunarodnih organizacija u sprečavanju kršenja usaglašenih i dogovorenih pravila.
Ističe da u trenutnim okolnostima, koji su dubinski promenili svet u kome živimo, Srbija nastoji da pruži značajan doprinos svetskoj i regionalnoj bezbednosti, kako u bilateralnim, tako i u multilateralnim okvirima.
"Podržavamo napore UN na planu promocije i očuvanja mira i bezbednosti, pa se tako Srbija pridružila pozivu generalnog sekretara UN za globalni prekid vatre i zaustavljanje svih neprijateljstava i sukoba tokom trajanja pandemije kovid-19, što je u duhu izvornih civilizacijskih vrednosti još iz antičkog doba do danas", kazao je.
Srbija će nastaviti da pruža podršku globalnim naporima u borbi protiv terorizma, pre svega kroz punu implementaciju Globalne strategije UN za borbu protiv terorizma i relevantnih rezolucija SB UN, kazao je Dačić i dodao da će naša država to činiti i kroz aktivno učešće u Globalnoj koaliciji u borbi protiv ISIL.
"Uveren sam da odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou, zaštitom naših vitalnih interesa i prioriteta. Verujemo da braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet u isto vreme branimo međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija", istakao je ministar Dačić.
Dodao je da Srbija ostaje posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije koje će obezbediti trajni mir i stabilnost i spremna je da politikom mira i saradnje gradi zajedničku budućnost sa svim narodima u našem okruženju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva