:

:

TV Most

clock

Jul 04, 2019   9:04

0

324

Dačić danas na ministarskom sastanku "Berlinskog procesa"

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće danas na Sastanku ministara spoljnih poslova učesnica "Berlinskog procesa" koji se, u okviru predsedavanja Poljske ovim procesom, održava u Poznanju, dan uoči Samita o Zapadnom Balkanu 5. jula.

 

Ministarski sastanak je posvećen rekapitulaciji ostvarenih rezultata i predstojećim aktivnostima u okviru "Berlinskog procesa", evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, kao i razmatranju tema iz okvira regionalne saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar Dačić obratiće se učesnicima ministarskog sastanka tokom plenarne sednice posvećene regionalnoj saradnji.

On će upoznati učesnike sastanka sa našim viđenjem aktuelnog trenutka u domenu regionalne saradnje i perspektivama daljeg unapređenja odnosa i saradnje na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

Šesti samit zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa počeo je juče panelom "Forum tink-tenkova", u Poznanju u Poljskoj, koja je trenutno predsedavajuća ovim procesom. 

Šesti Samit zemalja Zapadnog Balkana, koji će trajati do petka, organizuje se u okviru Berlinskog procesa, kojim trenutno predsedava Poljska.

Glavni događaj biće sastanak lidera, odnosno šefova država ili vlada sutra na kojem će Srbiju predstavljati predsednica vlade Ana Brnabić, dok će se ministri privrede, unutrašnjih poslova i spoljnih poslova zemalja koje učestvuju u procesu sastati danas. 

Berlinski proces je inicijativa koja podržava regionalnu saradnju Zapadnog Balkana i dopunjuje politiku proširenja Evropske Unije. 

Pokrenula ga je Nemačka samitom u Berlinu 2014.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu, Beču, Parizu, Trstu i Londonu. 

Na ovogodišnjem Samitu će pored ministra spoljnih poslova Ivice Dačića učestvovati i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. 

Srce Berlinskog procesa je privreda, a cilj saradnje je sprovođenje infrastrukturnih projekata, posebno energetskih i transportnih, kao što su rekonstrukcija luke, renoviranje pruge ili izgradnja gasnog interkonektora, obuhvaćenih takozvanom Agendom povezivanja.

Sve događaje u okviru samita Poljska sprovodi u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom, OECD-om, Savetom za regionalnu saradnju, privrednim komorama iz regiona...

Izvor: T a n j u g

DačićSastanak ministara spoljnih poslovaBerlinski procesPoznanj

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva