:

:

TV Most

clock

Novembar 14, 2019   16:46

0

184

Dačić i Dendijas: Srbija i Grčka ulaze u novu eru savezništva

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i šef grčke diplomatije Nikos Dendias najavili su novu eru u odnosima Atine i Beograda koja treba da počne posetom predsednika Srbije Grčkoj i potpisivanjem Deklaracije o partnerstvu, čime će biti formalizovan najviši nivo saradnje dve zemlje.

Ivica Dačić i Nikos Dendijas su na zajedničkoj konferenciji za novinare naveli da će se na taj način veliko prijateljstvo dva naroda i istorijske veze dve države pretvoriti u još jače savezništvo.

Dendijas je precizirao da će se 10. decembra u Atini održati treća sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke što će biti prilika da se uđe u novu eru bilateralnih odnosa i saradnje koja će se razvijati ne samo na političkom već i ekonomskom novou, uključujući i "Pojas i put", energetiku, digitalno spajanje i trgovinu.

"Grci i Srbi su uvek stajali rame uz rame i u dobrim i u lošim vremenima i danas Grčka najviše podržava srpsku evropsku perspektivu", rekao je Dendijas.

Šef grčke diplomatije ocenio je da je evropski put Srbije važan faktor mira i stabilnosti u regionu, kao i da će stav Atine po pitanju Kosova ostati nepromenjen do postizanja konačnog rešenja.

Dačić je rekao da zadatak političara nije da kvare, već da razvijaju odnose dve države, koji su već na odličnom nivou.

Ekonomska saradnja trebalo bi da bude prioritet u naredom periodu, kao i povećanje spoljnotrgovinske razmene i povezivajna u različitim oblastima kao i u turizmu, rekao je Dačić.

"Uvek sam govorio kad već Srbi hoće negde da letuju – idite tamo gde vas vole. Nismo valjda mazohisti da idemo tamo gde nas mrze, gde će nam bacati automobile u more ili gde ćete morati da krijete registarske tablice", izjavio je Dačić, dodajući da je to njegov lični stav.

Zahvalio je Grčkoj i Dendijasu na podršci po pitanju Kosova i rekao da Grčka može da računa na podršku za pitanje Kipra, zbog čega je kako su dodali bilo reči o organizvaonju trilaterale Srbija-Grčka-Kipar.

Dendijas je rekao i da EU ne može da bude potpuna bez Balkanskih zemalja i da je širenje EU na region važno za Grčku spoljnu politku.

Izvor: Танјуг

DačićDendijasSrbijaGrčka

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva