:

:

TV Most

clock

Januar 22, 2021   14:59

0

70

Dačić i Sobotka o parlamentarnoj saradnji dve zemlje

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić razgovarao je danas putem video linka sa predsednikom austrijskog parlamenta Volfgangom Sobotkom o daljem unapređenju parlamentarne saradnje dve zemlje.

Dačić je ocenio kao prijateljske odnose između Srbije i Austrije i ukazao da visokom nivou bilateralnih odnosa dodatni kvalitet može dati osnaživanje parlamentarne saradnje.

On se zahvalio na pomoći koju je Austrija posredstvom svoje Razvojne agencije uputila Srbiji i zemljama regiona tokom pandemije.

Predsednici skupština Srbije i Austrije razgovarali su o trenutnoj situaciji i merama koje dve zemlje preduzimaju u cilju prevazilaženja zdravstvene i ekonomske krize koje je pandemija koronavirusa prouzrokovala.

Razmenjena su iskustva u radu parlamenata u dve zemlje u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom.

Sobotka je, informišući o toku procesa vakcinacije u Austriji, izrazio nadu da će snabdevanje vakcinom uskoro biti stabilizovano u državama članicama EU i da će određena količina vakcina biti dostavljena i zemljama zapadnog Balkana, kako bi Evropa pokazali svoju solidarnost sa zemljama regiona.

Sagovornici su takođe razmenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i svetu, sa posebnim osvrtom na pitanja borbe protiv terorizma i radikalnog ekstremizma, zaključivši da je zajednički odgovor u borbi protiv ove pošasti jedini način da se zaštite osnovne vrednosti na kojima počiva savremeni civilizovani svet.

Zaključili su da je bilateralna saradnja između dve zemlje veoma razvijena i izrazili spremnost da, kao i na prethodnim funkcijama, nastave da rade na unapređenju odnosa.

Predsednik austrijskog parlamenta pozvao je Dačića da poseti Austriju, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Takođe, pozvao je predsednika Narodne skupštine da učestvuje na Petoj svetskoj konferenciji predsednika parlamenta država članica Interpalramentarne unije, koja će u drugoj polovini godine biti održana u Beču.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva