:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 24, 2021   15:09

0

98

Dačić: Inicijativa Otvoreni Balkan pokazala se kao pun pogodak

Inicijativa “Otvoreni Balkan” je nesumnjivo najvažniji regionalni projekat, i za samo dve godine, od kada je potpisana Novosadska deklaracija, ova inicijativa pokazala je da je pun pogodak i pravi odgovor na potrebe naših građana i država, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Na otvaranju konferencije "Otvoreni Balkan - Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona" u Narodnoj skupštini, Dačić je naveo da je od Novosadske deklaracije do danas pređen veliki put, dodajući da je na početku njenog predstavljanja bilo više onih koji su je osporavali, nego onih koji su iza nje stali.

“O ovoj inicijativi govorilo se u regionu sa mnogo pesimizma, da je ona utešna nagrada za članstvo u EU, da je to pravljenje nove Jugoslavije, da su postojeći regionalni projekti dovoljni i da nije potreban još jedan. Drago mi je da su pogrešili”, rekao je Dačić.

Istakao je da nema nikakve želje za stvaranjem nove Jugoslavije, niti je to utešna nagrada za članstvo, već je to projekat koji će promeniti izgled Balkana.

Ukazuje da je to prvi put u poslednjih 30 godina da jedna regionalna inicijativa ima šansu da uspe, dodajući da nijedan pre nje nije bila u stanju da uspe, jer, kako kaže, nije bilo prave volje.

“Otvoreni Balkan je naš izum, izum našeg regiona, sredstvo da se naše društvo i ekonomija povežu kroz otvoren granice za robu, ljude, kapital i usluge. Do sada su razne barijere smetale i ometale naš razvoj, zbog čega smo svi trošili vreme i novac, a privrede trpele veliku štetu”, rekao je Dačić.

Izrazio je zadovoljstvo što i predstavnici SAD i EU podržavaju ovu inicijativu.

Dačić je pozvao i sve ostale zemlje u regionu da se pridruže ovoj inicijativi, a ako misle da će zbog toga pretrpeti neki rizik, ona moraju da budu spremni da objasne građana zašto je njihova roba skuplja i zašto teško nalaze posao.

“Što se tiče Srbije, Albanije i Severne Makedonije, nemamo takve dileme, jer radimo na tome da Otvoreni Balkan već sutra pokaže pravu vrednost”, rekao je Dačić.

Konferencija o Otvorenom Balkanu počela je minutom ćutanja za žrtve autobuske nesreće u Bugarskoj i eksplozije u fabrici u Leštanima.

Izvor: Танјуг

Dačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva