:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 29, 2020   14:05

0

240

Dačić: Izbeglicama sa teritorije SFRJ 4.200 stanova

Prvi potpredsenik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je u prethodnom periodu dodeljeno više od 4.200 stambenih jedinica najugroženijim izbegličkim porodicama sa prostora bivše SFRJ, a najviše sa prostora Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Dačić je danas u Kikindi prisustvovao dodeli ključeva za stanove za 25 porodica izbeglih u doba ratnih dešavanja devedesetih godina.

"Regionalni stambeni program jedan je od načina trajnog zbrinjavanja i vidova pomoći onima kojima je ona najneophodnija. Program ima za cilj da zbrine najugroženije izbegličke porodice, ukupno njih oko 7.000, i ima plemenitu, ali i simboličku ulogu. Njime ne samo da se pruža pomoć vama kojima je pomoć već dugo potrebna, već se njegovom realizacijom, a imajući u vidu njegov regionalni karakter, stvara povoljniji ambijent u susedskim odnosima", rekao je on.

Dačić je zahvalio donatorima Regionalnog stambenog programa, navodeći da se Program finansira donatorskim sredstvima EU i velikog broja pojedinačnih zemalja.

Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, dok je Komesarijat za izbeglice i migracije vodeća institucija koja sprovodi Program u Srbiji, a proces izbora korisnika sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a.

Stanovi koji se danas dodeljuju deo su Potprojekta 2, čija vrednost iznosi više od 13 miliona evra, od kojih je 11,5 miliona obezbeđeno iz donacije Regionalnog stambenog programa, dok 1,5 milion evra predstavlja nacionalnu kontribuciju.

U okviru ovog Potprojekta prošle godine smo uselili porodice u Paraćinu, Bajinoj Bašti, Vršcu, postavili kamen temeljac u Sremskoj Mitrovici, a u skorije vreme biće i u Šapcu, Kruševcu i drugim gradovima.

Uz stambena rešenja podeljeno je i mnogo paketa građevinskog materijala za obnovu postojećih i izgradnju novih kuća.

Dačić je zahvalio i predstavnicima Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, OEBS-a, UNHCR-a.

Takođe je zahvalio gradonačelniku Kikinde Pavlu Markovu, koji je sa svojim saradnicima obezbedio zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju stanova.

Dačić je porodicama koje se useljavaju poželeo sreću i spokojan život u novim domovima.

"Budite uvereni da Vlada Srbije, kako na unutrašnjem planu, tako i u okviru spoljne politike, vodi nezavisnu i pomirljivu politiku, koja za svoj cilj ima dostojanstven i siguran život svakog našeg građanina", poručio je Dačić.

Izvor: Танјуг

DačićstanoviizbegliceSFRJ
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva