:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2020   15:50

0

168

Dačić: Jasno je da Priština ne donosi odluke jednostrano

Ponekad se čini da političari u Prištini donose jednostrane akte, ali posle svih analiza jasno je da oni te akte ne donose sami, već uz nečiju podršku, otvorenu ili prikrivenu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

 

Ivica Dačić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentarište koja je to velika evropska zemlja stala iza uvođenja taksi, o čemu je govorio predsednik Aleksandar Vučić.

"Da je predsednik hteo da tačno kaže koja je to zemlja on bi to rekao, bilo bi malo neodgovorno da ja to govorim u njegovo ime, ali mislim da nije potrebno mnogo asocijacija da se pogodi koja je to zemlja, s obzirom na to da je malo uticajnih zemalja u Evropi", rekao je Dačić u Ministarstvu spoljnih poslova nakon prijema Srba koji su stigli iz Vuhana.

Prema njegovim rečima, nisu svi zadovoljni pozicijom da se nešto pozitivno dešava, a što voditi do trajnog rešenja kosovskog pitanja, naročito, ističe, ako nisu saglasni s tim principima ponuđenih rešenja.

Upitan da li očekuje da će Priština uskoro ukinuti takse s obzirom na sve veći pritisak zapadnih sila, Dačić kaže da to "ni vidovnjaci ne mogu da kažu".

"Imajući u vidu ponašanje Prištine, razne izgovore koje traže, neke nove ideje koje imaju, sve je to apsolutno protivno svemu onome dokle smo stigli kada je reč o problemima KiM", rekao je Dačić.

Ukazao je i da predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači traži da bilo koji posrednik ili predstavnik mora da se odnosi prema Kosovu kao prema suverenoj državi.

"Ja pitam Tačija: A koji se to predstavnik odnosio do sada prema Kosovu kao prema suverenoj državi? Za EU, OEBS, Savet Evrope, UN, Kosovo nije nezavisna i suverena država i nijedan predstavnik tih organizacija ne može da se ponaša tako", podvukao je Dačić.

"Tiha revizija Dejtonskog sporazuma"

Šef srpske diplomatije odluku Ustavnog suda BiH o uknjižavanju poljoprivrednog zemljišta Republike Srpske na Bosnu i Hercegovinu vidi kao tihu reviziju Dejtonskog sporazuma.

Srbija, dodaje, želi mirnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu, a ono što se trenutno dešava je pokušaj ukidanja entiteta i stvaranja unitarne Bosne i Hercegovine.

"Ustavni sud mora da odlučuje o nadležnostima koje centralne vlasti BiH imaju po Dejtonu. Ovo nije bila nadležnost o kojoj one odlučuju. Kao što je SAD odlučila kako su se njihove federalen države dogovorile da prebace na viši nivo centralne vlasti, odlučuju samo o onome o čemu su se entiteti odlučili da procene, šta o tome ima odlučuje Ustavni sud a naročito Ustavni sud koji čine stranci neki", rekao je Dačić.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva