:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Jun 10, 2019   20:31

0

301

Dačić: Kfor da odgovori da li želi da zaštiti Srbe

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je, posle sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, da su za Srbiju indikativne dve stvari sa te sednice: da je sazvana 20 godina od donošenja Rezolucije 1244 i da su sve zemlje koje su govorile istakle zahtev za ukidanjem prištinskih taksi kao preduslov za nastavak dijaloga.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se na sednicama SB UN o Kosovu ne usvaja nikakv dokument i da svi ostaju na nekim svojim pozicijama.

Dačić je naveo da su sve zemlje, neke sa jačim, a neke sa manjim naglaskom, govorile sa žaljenjem o hapšenju pripadnika Unmika na Kosovu.

Podseća da se pre nekoliko dana u UN raspravljalo o imunitetima u Libiji i da međunarodne organizacije ne vole da neko hapsi njihove pripadnike.

Dodaje i da je na sednici većina zemalja istakla da su prištinske takse prepreka za nastavak dijaloga.

Dačić kaže da je jasno i precizno upozorio da Priština sprema napad na sever Kosova i da Kfor mora da odgovori da li želi da zaštiti Srbe jer to može i mora da uradi po Rezoluciji 1244.

"Ako ne želi, na nama je teška odluka da vidimo šta ćemo dalje", naveo je Dačić.

Ukazuje i da ga je frapirala izrečena laž od strane prištinske ambasadorke Vljore Čitaku koja je rekla da je "u slučaju Srbije i Kosova reč o dekolonizaciji".

Objašnjava da je Čitaku to rekla pred nekadašnjim velikim kolonijalnim silama i pred predstavnicima afričkih i južnoameričkih država koje su se oslobodile od kolonijalizma. Kako je rekao, takva izjava je bezobrazluk.

Dačić je naveo da, kada mu Čitaku pokaže jedan istorijski spomenik albanskog porekla iz 13. ili 14. veka sa KiM, onda bi mogao da kaže da su Albanci tu živeli u to vreme.

Govoreći o učestalosti sednica SB UN o Kosovu, Dačić je rekao da je postignut dogovor da će ove godine biti tri sednice, a sledeće dve redovne sednice.

Navodi da on ne bi voleo da bude vanrednih sednica jer bi to značilo neke nepredviđene situacije.

Kako je istakao, cilj Beograda je da se dođe do kompromisnog i trajnog rešenja.

"Nažalost, zahtevi sa smanjenjem broja sednica i pripadnika Unmika su bili preuranjeni i nemaju veze sa realnošću", poručio je ministar.

Dodaje da 20 godina posle Rezolucije 1244 i dalje nije rešeno pitanje Kosova i Metohije.

Izvor: RTS

SB UNkiMDačićPrištinaUNMIKtakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva