:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 14, 2021   11:12

0

121

Dačić: Kosovo je isto tako moje, kao što je Tačijevo i Kurtijevo

Mi nemamo skrivenih namera oko Kosova, veoma jasno smo rekli, od kada smo Aleksandar Vučić i ja napravili koaliciju, da mi želimo kompromis oko Kosova, a da taj kompromis mora da ima u vidu i interese Srba i interese Albanaca, izjavio je u intervjuu za Kosovo Onlajn predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić. 

Dačić je ukazao da je albanski narod svoje pravo na samoopredeljenje ostvario stvaranjem Albanije i da ne može da ima dva prava na samoopredeljenje i stvaranje dve države, a prokomentarisao je i hapšenje Hašima Tačija, kao i česte napade iz dela opozicije na srpski državni vrh za "izdaju Kosova“.

Komentarišući izjavu bivšeg američkog ambasadora u Srbiji Vilijama Montgomerija da Zapad i dalje ne shvata šta za Srbiju znači Kosovo, Dačić kaže da je Montgomeri u pravu kad govori o tome da postoji jedno veliko nerazumevanje značaja pitanja Kosova i Metohije za srpski narod i za državu Srbiju, ali da postoji i jedno veliko nerazumevanje značaja tog slučaja za sveukupne međunarodne odnose i za temeljne principe međunarodnog prava. “Dok se vodi razgovor na temu - zašto su priznali Kosovo, prvo nailazite na jedan veliki zid nerazumevanja i uopšte nepoznavanja situacije. Neki od njih ni ne znaju gde je Kosovo, a neki od njih nisu ni imali kontakte sa našom zemljom 10, 20, pa i 30 godina, iako smo nekada u vreme Nesvrstanih bili veliki prijatelji. Što je greška naše administracije u vreme Tadića, Đilasa, Jeremića”, navodi Dačić ističući da postoje dve vrste krivice. “Jedna je naša, a to je da nismo dovoljno radili na upoznavanju država u svetu i uopšte svetskih lidera sa značajem teme Kosova i Metohije za Srbiju, a drugo je to da mnogi svetski lideri i mnoge zemlje ne žele jedostavno da uopšte ulaze u tu raspravu o značaju Kosova za srpski narod, jer ako bi ušili u jednu takvu raspravu, nemaju više čvrsto tlo za legalizaciju svoje pogrešne politike prema Balkanu u 1990–im godinama”.

Prema njegovim rečima, postavljena je jedna nova politička realnost na međunarodnoj sceni. “Priznanje Kosova je povuklo 19 zemalja i u ovom trenutku od 193 članice UN, u najboljem slučaju na Kosovu mogu da računaju na svega 92 glasa. Znači, oni nemaju više većinu i to stvara jednu potpuno novu političku realnost, a te realnosti treba da budu svesni ne samo u Prištini, nego i na Zapadu. Uostalom da to nije tako, da su oni mislili da je to neka naša prazna priča, pa ne bi toliko snage uložili u to da izvrše pritisak na nas da pristanemo na moritorijum na povlačenje priznanja”.

Dačić kaže da albanski političari na osnovu priče o srpskom genocidu nad Albancima ustvari pokušavaju da opravdaju sve ono što je Zapad uradio za njih, kako bi se podržalo nezavisno Kosovo, pravdajući to "kolonijalizmom i genocidom“, "žrtvama Albanaca“, "silovanjima“.

“Za nas je nesporno da svako ko je počinio ratne zločine treba da odgovara. Ali, posle holokausta, Jevreja nije bilo više, nego ih je bilo manje. A, ako je na Kosovu vršen genocid nad Albancima, pa kako Albanaca ima više, a Srba ima manje. Ako je vršen genocid, pa kako to da u Prištini danas imate, ja mislim manje od 100 Srba, a živelo ih je 40.000 tokom 1990-ih godina. U mom rodnom gradu Prizrenu, 1991. godine je živelo 10.000 Srba, sada ih ima 20”.

Ističe da nema skrivenih namera oko Kosova. “Veoma jasno smo rekli, od kada smo Aleksandar Vučić i ja napravili kolaciju, a to je da mi želimo kompromis oko Kosova, a da taj kompromis mora da ima u vidu i interese Srba i interese Albanaca. Ako se želi uspeh dijaloga, on može biti zasnovan na tome. Ako nema predloga za kompromis, nema te inicijative koja će dovesti do toga da Srbija mora nešto da prihvati. Da se pri tome to zasniva na stavu da Srbija mora da prihvati nezavisnost Kosova i da nema nikakvih kompromisa”, navodi on i dodaje da nijedan naš potez neće biti uperen protiv mira i stabilnosti  što podrazumeva, bez obzira na neslaganje, konstruktivne odnose između Srba i Albanaca u Prištini, kao i konstruktivan pristup Srpske liste kada je reč o problemima koji postoje u Prištini i, naravno, zaštitu prava na život i opstajanje Srba na Kosovu.

Upitan o predstojećim izborima na Kosovu, Dačić navodi da “ne možemo da utičemo na to za koga će Albanci da glasaju, mi možemo da utičemo i da navijamo za koga će glasati Srbi na Kosovu i Metohiji i očekujem da Srpska lista ponovo pobedi i da dobije sva poslanička mesta”. Bilo ko da je na čelu prištinske vlade i na mestu tzv. predsednika, kako kaže, ponašaće se onako kako je Ramuš Haradinaj jednom prilikom rekao, da oni nemaju svoju spoljnu politiku, već imaju spoljnu politiku SAD. 

Sud u Hagu prema njegovim rečima već godinama nije ništa uradio kada je reč o podizanju optužnica. “Ali, moram da kažem da taj sud nije bio rezultat dobre volje međunarodne zajednice, nego velikog pritiska javnosti nakon izveštaja Dika Martija. Da Kosovo nije pristalo da formira sud sa centralom u Hagu, to bi formirao Savet bezbednosti, to je bila veoma jasna odluka. Na kraju krajeva, vreme ja za pravdu i pomirenje. To znači da treba da se trudimo da svi zločini budu istraženi i sankcionisani. Ko god da je činio zločine, treba da odgovara. Bilo da je Srbin ili Albanac, svejedno”.

Komentarišući česte napade dela opozicije za “izdaju Kosova”, navodi da u vreme njihovih mandata Kosovo je proglasilo nezavisnost i priznalo ga je skoro 90 država. “Eto toliko bih rekao o svemu tome. U vreme našeg mandata, 19 država je povuklo priznanje Kosova. Svima je jasno da u slučaju da smo hteli da izdamo Kosovo, to bismo sigurno već uradili. Ja mogu da garantujem, dok je ove državne politike, predsednika Vučića i moje koalicije sa njim, ne samo da nam to ne pada na pamet, već ćemo učiniti sve da Srbija i Srbi na najbolji način zaštite naše državne i nacionalne interese”. 

Napominje da je Kosovski čvor vezivan vekovima unazad. “Naravno propuštene su mnoge prilike za njegovo rešavanje. Moje mišljenje je uvek bilo da taj problem treba da rešavaju Srbija i Albanija, jer je u putanju albanska nacionalna manjina koja živi u Srbiji.  Sada je kasno sa lamentiranjem gde se pogrešilo ili se nije pogrešilo, kao i ko je više ili manje kriv. Zato je veoma bitno da postoji jasan pristup, a to je da mi tražimo kompromis i želimo kompromis. Znači, spremni smo za kompromis, ali tražimo to i od druge strane”.

Čak i kada bi neko mogao da se složi sa izjavom akademika Kostića da Kosovo nije srpsko, isto tako neko bi mogao da kaže i da Kosovo nije albansko, kaže Dačić. “Niti Srbija ima puni suverenitet nad celom teritorijom Kosova, niti Kosovo kao navodna nezavisna država ima puni suverenitet nad celim Kosovom. Pa, to i jeste suština problema”.

Očekuje da dijalog bude nastavljen, da Srbiju niko ne može da odvrati od dijaloga, to je princip koga će se pridržavati. “Niko neće moći da optuži Srbiju da mi opstruiramo dijalog”, ističe.

“Kosovo je isto tako moje, kao što je i Tačijevo i Kurtijevo. Zato je mnogo bolje da se pregovara, a ako je neko kriv za zločine, onda za te zločine treba da odgovara. Licemerno je da neko optužuje Srbiju da brani ratne zločince ili da neće da traži žrtve koje su ovde sahranjene, a da pri tome imate više zahteva za iskopavanje grobnica na Kosovu, za koje niko neće da odlučuje niti da razgovara. Valjda postoji pravda i za srpske žrtve, a ne samo za albanske”, zaključio je Dačić.

Izvor: Kosovo onlajn

Ivica DačićKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva