:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 30, 2020   8:18

0

29

Dačić: MSP postupilo kako treba

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i Ministarstvo postupili kako treba, kada su u subotu uveče primenili meru reciprociteta u vezi proterivanja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića iz te zemlje.

Dačić je za TV Pink, rekao da u međunarodnoj politici postoji mera reciprociteta koju sve zemlje na svetu primenjuju i istakao da je Božović proteran bez ikakvog razloga.

Kako je rekao, mera reciprociteta je pametna odluka, ali i da je želja da sa Crnom Gorom bratskom državom imamo dobre odnose nešto drugo. "Ovo što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras uradio nije osporio šta je urađeno, već je smatrao da time pokazujemo da imamo dobru volju da sarađujemo i pružamo ruke jedni drugima, bez obzira šta su oni uradili", rekao je Dačić.

On je dodao da ga baš zanima šta će još uraditi odlazeći crnogorski režim u vezi Srbije. "Ne pamtim da je ovako nešto zabeleženo u istoriji. Došli smo do toga da ispada da smo najveći neprijatelji. Možda je i dobro, jer je time režim Mila Đukanovića dao svoj poslednji pečat vladavine", rekao je Dačić.

On je naveo i da, kakva god bude nova crnogorska vlada, biće bolja od vlade DPS-a.

Država da primeni najoštrije mere na onima koji prete

Dačić je izjavio da bi svaki od slučajeva u kojima se preti predsedniku države i javnim ličnostima trebalo detaljno da ispitaju nadležne službe i da provere kakva je realna opasnost, ali i da država primeni najoštrije mere, kako bi se znalo kakva je kazna za to.

Dačić je to rekao povodom pretnji koje je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici prošle nedelje izrekao bivši poslanik Dveri Srđan Nogo.

"Mi imamo manir da kažemo da su ti gluposti, iako istorija nasilja govori da ga čini takva vrsta ljudi. Oni stvaraju atmosferu da je normalno da pretite predsedniku. Kako običan covek da se ponaša, ako predsednik nije zaštićen", rekao je Dačić.

On je kazao da bi takve stvari trebalo da osude i lideri opozicije, jer upravo oni indukuju govor mržnje prema Vučiću.

"Kada se pojavi nešto ovako, treba da izađu lideri opozicije i osude to. Onda bi javnost imala u vidu da ne tolerišu takve stvari. Time se indukuje atmosfera u društvu", rekao je Dačić.

Poreklom imovine da se bave nadležne institucije

Dačić je rekao da ne zna kako se pitanje imovine brata Dragana Đilasa nije postavilo do sada i istakao da poreklom imovine treba da se bave nadležne institucije.

"Vučić i Nikolić dok su bili u opoziciji nisu pominjali porodice Tadića i drugih, a danas je to postala mantra. Ja se politikom bavim 30 godina i imam jedan stan. Zamislite kada bih imao dva ili tri. Ovde postoje neki arijevci, viša klasa, koji smatraju da im niko ništa ne sme. Isti aršini treba da postoje prema svima", rekao je Dačić.

On je istakao da ni za koga ne kaže da je lopov dok drugačije ne dokažu nadležni organi i dodao da oni koji napadaju druge, ne bi trebalo da se bune ako neko učini isto to njima.

"Ako imate situaciju da neko pomene vašu porodicu, pravite se da ste žrtva i da je to neprincipijelni način. Ja znam kako od politike možete da živite. Ako živite drugačije, znači niste živeli od politike već od nekog biznisa koji je legalan ili nelegalan, odnosno zloupotreba političke funkcije", rekao je Dačić.

Pitanje je koliko daleko će Zaev da ide

Dačić je izjavio da premijer Severne Makedonije Zoran Zaev nije politička neznalica i da zna da njegove nedavne izjave o Bugarskoj nisu tačne, ali da mu treba pristanak Sofije za započinjanje pregovora o članstvu u EU.

On je rekao da je drugo pitanje koliko će daleko u tome Zaev da ide.

Dačić je tako reagovao na izjavu Zaeva da je Jugoslavija kriva što je razdvojila Makedoniju od Bugarske i da je tokom Drugog svetskog rata u toj zemlji bila neka bugarska administracija.

"Ali nemojte bugarsku okupaciju da proglašavate za administraciju. Bugari su bili na strani Hitlerove nacističke Nemačke i mi sa juga znamo koliko su teški bili bugarski zločini. Oni time pljuju na svoju antifašističku borbu. Evo Jugoslavije više nema, šta čekate. Ako su toliko bili željni da se zagrle, ne bi čekali 2020", rekao je Dačić.

Dačić je dodao i da ne bi voleo da neko pomisli da žali za Jugoslavijom koju, kako kaže, voli, ali je naveo da je dan kada je stvorena bio nesrećan dan za srpski narod.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva