:

:

TV Most

clock

April 03, 2023   12:04

0

153

Dačić na prvoj sesiji sastanka ministara Zapadnog Balkana u Rimu

Ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić započeo je danas učešće na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova i konferenciji o Zapadnom Balkanu u glavnom gradu Italije, Rimu. 

U okviru posete, šef srpske diplomatije imaće sastanak sa svojim italijanskim kolegom Antoniom Tajanijem. 

U toku je prva sesija Ministarskog sastanka na temu "Proces evropskih iintegracija Zapadnog Balkana: put napred" u Vili Madama u Rimu. 

Na sesijama sastanaka u Rimu učestvuju ministri spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana, a pored Dačića, tu će biti premijer u tehničkom mandatu i rukovodilac Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore Dritan Abazović, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković, Donika Gervala Švarc, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija, kao i šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani i Olta Džačka, ministarka spoljnih poslova Albanije. 

Na Prvoj sesiji Ministarskog sastanka, pored ministara zemalja Zapadnog Balkana govoriće i Tajani, kao i ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrom, ali i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji. 

Druga sesija održava se pod nazivom "EU-Zapadni Balkan: Zajedno unpređujemo našu saradnju". 

U Rimu će takođe biti održana i konferencija "Nova vizija Zapadnog Balkana: EU pristupanje i regionalna bezbednost", posle koje se očekuje bilateralni sastanak Dačića i Tajanija. 

Pored sesija ministarskih sastanaka, biće održana i dva panela, na kojima će se govoriti o regionalnog i privrednoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana. 

Na drugom panelu "Pružanje podrške regionalnoj saradnji i integraciji regiona Zapadnog Balkana", između ostalih učestvovaće i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. 

Poslednji susret Dačića i Tajanija bio je 21. marta, kada je šef italijanske diplomatije posetio Beograd. Tom prlikom italijanska strana izrazila je snažnu podršku što skorijoj integraciji Srbije u EU. 

Izvor: T a n j u g

Dačićkonferencija o Zapadnom Balkanu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva