:

:

TV Most

clock

Januar 26, 2021   10:48

0

59

Dačić: Ne postoje takvi izborni uslovi koji prave pobednike

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nikakve nove izborne uslove kao što je Ministarstvo za izbore nije prihvatio, niti je, kako kaže, otvoren novi međustranački dijalog.

Odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe SPS Đorđa Milićevića da objasni da li je prihvatio nove izborne uslove, pošto se u javnosti tako protumačila njegova izjava o uslovima koji su ispunjeni u prethodnom dijalogu, Dačić je rekao da novi dijalog nije ni otvoren, kao i da će o tome tek razgovarati sa predsedavajućim spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom.

“Tek treba da razgovaramo sa predstavnicima Evropskog parlamenta o modalitetima ko sve treba da učestvuje u dijalogu i koje su teme. Ne postoje takvi izborni uslovi koji od gubitnika mogu da naprave pobednika”, poručio je Dačić.

On je podsetio da on lično nije učestvovao u prethodnom međustranačkom dijalogu koji je, kako kaže, započet na osnovu razmene pisama bivše predsednice parlamenta Maje Gojković i Mekalistera.

“Sve što je tada dogovoreno, bar po izveštajima koje imam, mogu da kažem da je 90 odsto iz dijaloga ispunjeno. Novi dijalog nije otvoren da bismo razgovarali o nekim uslovima o kojima čitamo, kao što je čuveni izum, Ministarstvo za izbore. O tome niko nije obavešten, niti je zvaničan dopis stigao u skupštinu”, rekao je Dačić.

Milićević je pitao i da li će se krenuti u izradu novog Poslovnika Narodne skupštine, jer je aktuelni, usvojen 2011. godine kao “prelazno rešenje”, i ima broja otvorena pitanja poput onog na koji način sprečiti da mandate poslanika postanu predmet političke trgovine.

“To može dovesti do političke nestabilnosti”, rekao je Milićević.

Dačić je odgovorio da je izrada novog Poslovnika bila tema Kolegijuma parlamenta, navodeći da je za to potrebam ozbiljan rad i da postoji saglasnost izmejdu poslaničkih grupa.

"Sigurno je da će to biti jedna od tema u narednom periodu”, rekao je Dačić.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva