:

:

TV Most

Foto: mfa.gov.rs

clock

April 30, 2019   8:46

0

350

Dačić: Nema ništa od spiska želja Prištine

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić objašnjava da sastanak u Berlinu nije novi format dijaloga Beograda i Prištine, jer dijalog ne postoji. Naša pozicija je nepromenljiva – priznati Kosovo je nemoguća misija, dodaje Dačić.

Ivica Dačić je, gostjući u Dnevniku RTS-a, istakao da je sastanak koji su incirali Angela Merkel i Emanuel Makron bio pokušaj da se otkoči dijalog Beograda i Prištine.
"Bile su glamurozne najave pre svega jer ljudi nisu informisani šta je bila namera, ovde nije došlo do spektakularnih rezultata u smislu otpočinjanja nove runde dijaloga, jer dijalog ne postoji", napominje šef srpske diplomatije.

Ukazuje da su Merkelova i Makron sastanak zakazali sa dobrim namerama i dodaje da Priština to ne shvata.

"Sigurno imaju neku podršku da budu tako tvrdoglavi. Čekaju da prođe mandat Evropske komisije, kritikuju EU", naglašava ministar spoljnih poslova Srbije.

EU, kaže, sa Beogradom nema probleme.

"Priština pravi probleme. Priština hoće da ubije dijalog, njima treba priznanje. Može sastanaka da bude koliko hoćete, ako nešto nije u interesu Srbije, Srbija to nikad neće prihvatiti. Od njihovog spiska želja nema ništa", ističe Dačić.

Ponavlja da je pozicija Srbije ista – dok se ne ukinu takse, nema dijaloga.

Priština, kaže, očigledno pokušava da stavi "nogu u vrata" i stalno priča o nekim novim temama.

"Oni ne pričaju o dijalogu, dijalog je za njih da mi priznamo Kosovo. Naša pozicija je nepromenljiva - priznati Kosovo je nemoguća misija", naglašava Dačić.

Smatra da je format razgovora u Berlinu bio neadekvatan jer, kako kaže, "nema šta da priča Zapadni Balkan o odnosima Beograda i Prištine".

Izvor: RTS

DačićKosovopriznanjeBerlindijalogEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva