:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2021   17:17

0

98

Dačić: Ništa ne sme biti povod za narušavanje ženskog prava; Gojkovićeva: Hrabrost je zaista ženskog roda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na konferenciji o stanju rodne ravnopravnosti da želi da iskaže ogromno poštovanje za hrabrost mladih glumica koje su se usprotivile nasilju.

“Kao predsednik Narodne skupštine, ali pre svega kao sin, suprug i otac jedne mlade devojke, želim da iskažem ogromno poštovanje za hrabrost naših mladih glumica da se usprotive nasilju. Bez obzira na to kakve će biti odluke našeg pravosuđa, u čiji rad niko nema pravo i nameru da se meša, sama odluka ovih mladih devojaka da govore o nasilju i da potraže zaštitu od nasilnika, vredna je našeg najvećeg poštovanja”, rekao je Dačić.

On je dodao da je njihova borba ogromno ohrabrenje svim drugim žrtvama da urade isto i da stanu na put svojim nasilnicima, a da je obaveza države da svakoj od njih pruži zaštitu i utočište.

“Nažalost, naše društvo je i dalje relativno zatvoreno i opterećeno predrasudama. Takvo stanje mora da postane naša prošlost, zato sam uveren da ćemo i danas učiniti bar mali korak ka Srbiji u kojoj je žena zaštićena i poštovana”, poručio je Dačić.

Predsednik skupštine je ocenio da je institucionalna zaštita prava žena na visokom nivou, ali da to nije dovoljno.

Dačić je u parlamentu rekao da Srbija ima dobre zakone i razgranatu mrežu institucija koje se bave tim pitanjima, ali to, kako kaže, nije dovoljno i dodaje da je neophodno da celo društvo učestvuje u tome da se nijedna žena ne oseća ugroženo ili diskriminsano.

On je naveo da je čak 15 miliona žena širom sveta bilo izloženo nekoj vrsti nasilja tokom pandemije korona virusa dok su sa svojim porodicama boravili u karantinu.

“U proteklih skoro godinu dana pandemije, naše društvo i svako od nas pokazali smo svoje najbolje osobine - solidarnost, brigu o starijima, pomagali smo jedni drugima, ali, nažalost, vanredne okolnosti učinile su i da na površinu isplivaju i one najgore, a tu pre svega mislim na nasilje nad ženama”, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da ni jedna vanredna i stresna situacija ne sme da postane izgovor, ni povod da se naruši bilo koje ljudsko i žensko pravo.

Pravosuđe da se bavi iskazima žrtava u novinama

Dačić je izjavio da iskazima žena, žrtava zlostavljanja, a koji se pojavljuju u medijima, treba da se bave sudovi.

Time je  odgovorio na pitanje kako će se zaštititi žene koje su o nasilju progovorile.

Kako je, naime, naveo, to nije pitanje ni za izvršnu, ni za zakonodavnu vlast.

“To je pitanje države. To je pitanje izvršenja zakona. Prema tome, oni koji su za to nadležni, a to je nezavisno pravosuđe time treba da se bave. Apsolutno treba da zaštite bilo da je reč o jednoj ili drugoj strani”, rekao je Dačić.

Gojković: Radulović i Ilinčić - hrabrost je zaista ženskog roda

Da je hrabrost zaista ženskog roda najbolje potvrđuju aktuelni primeri mladih glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić, rekla je danas ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na konferenciji o stanju rodne ravnospravnosti u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da su upravo te dve glumice skupile hrabrost i javno progovorile o seksualnom nasilju, koje su doživele, dodajući da je od izuzetnog značaja to što su dobile podršku društva.

“Gorak ukus ostavljaju neumesni komentari kojima su pojedinci pokazali da ne razumeju patnju i torturu kroz koju su one prošle, da nemaju empatiju. Oni čak postavljaju pitanja zašto je do sada ćutala i slično. To samo pokazuje da i u ovakvim situacijama, kada zaista moramo da budemo jedinstveni u osudi seksualnog nasilja, ima pojava omalovažavanja žrtava i govora mržnje, koliko god oni bili u manjini”, rekla je Gojković.

Ministarka je poručila da borba protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja u javnosti mora biti intenzvinija da bi i druge žene bile spremne da prijave zlostavljanje.

“Neophodno je da osiguramo da žene ne moraju da prelaze dodatne prepreke kada odluče da progovore o zlostavljanju, fizičkom, seksualnom ili psihičkom nasilju”, rekla je ona.

Gojković je takođe primetila da govor mržnje, kao i u drugim delovima Evrope i sveta nije iskorenjen i da ga najčešće u stopu prate različite predrasude i stereotipi, te da se ponekad stiče utisak da je žene lako vređati, omalovažavati i ponižavati.

“Za svako suprostavljanje govoru mržnje potrebna je i posebna hrabrost, jer se žrtva tog govora često ne suočava samo sa konkretnim govorom mržnje, već i sa prećutnom saglasnošću dela zajednice. Istovremeno, govor mržnje prema kome god da je usmeren nikad ne ugrožava samo one kojima je upućen, već truje čitavu javnu sferu i čitavo društvo”, istakla je ministarka.

Ona je dodala da je zbog toga neophodno da se čitavo društvo suprostavi govoru mržnje.

“U toj borbi važno je da radimo na podizanju svesti o problemu. Istovremeno, pođednako je značajno da promovišemo toleranciju, međusobno poštovanje i kulturu dijaloga”, rekla je Gojković.

Ministarka je poručila da mediji ne smeju da podgrevaju predrasude, već i sami moraju da im se suprotstave.

“Svedoci smo da se žene u javnoj sferi često suočavaju sa time da ih mediji tretiraju na drugačiji način nego muškarce. Ako ste žena, mediji se povremeno mnogo više bave vašim fizičkim izgledom, time šta ste obukli, nego time šta vi radite i šta su vaši rezultati”, rekla je Gojković.

Čomić: Virus nije ni rodno slep, ni rodno neutralan

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, rekla je danas na konferenciji za novinare o stanju rodne ravnopravnosti da od virusa korona više umiru muškarci, a da je pandemija više opteretila žene.

"Neke posledice su već jasno merljive i lako dokazive. Virus nije ni rodno slep, ni rodno neutralan, više i češće su zaraženi i umiru muškarci nego žene, u grubom odnosu dve trećine prema jednoj trećini na štetu muškog pola", rekla je Čomić u Skupštini Srbije.

Čomić kaže da je pandemija više "pala" na žene, jer su one većina svuda tamo gde je nega i briga o drugima, u zdravstvu, školstvu, socijalnom staranju, brizi o starijima, u radnjama, na pijacama...

"Svuda je žena oko 65 odsto najmanje", rekla je Čomić.

Prema njenim rečima, u proseku, skoro dve trećine žena dobilo je još jednu porodicu za staranje, još jednu obavezu za školsku decu koja nastavu imaju od kuće, još jednu dodatnu brigu o nekome o kome nema ko drugi da brine.

"Pandemija je izbrisala pravo žene da radi osam sati, spava osam sati i da osam sati radi šta god joj volja, bili to kućni poslovi, kultura, opuštanje, vreme razonode ili odmora", rekla je Čomić.

Dodaje da u proseku žena tokom pandemije spava šest sati i radi 18 sati i takvo stanje, kako kaže, mora ostaviti srednjoročne i dugoročne posledice po žensko mentalno i fizičko zdravlje.

Ministarka je poručila da su društvo, države, institucije dužne da organizuju dijalog o tome kakve mere su moguće ubuduće da se na svu ekonomiju brige koju žene nose tokom pandemije odgovori kako treba.

"Da kažemo ženama da ih vidimo i da ćemo učiniti bar nešto da im nadoknadimo sav neplaćeni rad koji ulažu da bi planeta uopšte funkcionisala tokom pandemije", rekla je Čomić.

Ona je ukazala da su pandemije po svemu vrlo slične u svojim cikličnim ponavljanjima uništavanja ljudi.

"Meni je drago što Srbija ima vakcine i što će ljudi u našem društvu biti zaštićeni, ali mi nije drago da otćutim na nejednakost koja se stvara preraspodelom vakcine prema kojoj bi svi trebalo da imaju jednak pristup", rekla je Čomić.

Izvor: Танјуг, RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva