:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2019   15:54

0

62

Dačić: Novi granični prelaz simbol dobrosusedskih odnosa

Otvaranjem novog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske, Rabe - Kubekhaza, zajednički doprinosimo ne samo olakšanom protoku robe i ljudi, već i unapređenju prekogranične saradnje i razvoju regiona, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Siguran sam da će granični prelaz koji danas otvaramo učvrstiti već postojeću i jaku vezu između naših naroda, ali i biti prepoznatljiv simbol već utemeljene saradnje i dobrosusedskih odnosa", rekao je Dačić na otvaranju graničnog prelaza u naselju Rabe.

On je istakao da su politički odnosi između dve zemlje istorijski najbolji do sada i da dostižu nivo strateškog partnerstva.

"Intenzitetu naše saradnje doprinosi i redovno održavanje sednica dve vlade. Ovogodišnja peta zajednička sednica dve vlade, koja je 15. aprila održana u Subotici, bila je vrlo značajna za prosperitet naših bilateralnih odnosa i za dodatno produbljivanje veza u svim oblastima od zajedničkog interesa", ocenio je Dačić.

Uvern je, kaže, da će uzlazni trend biti krunisan i potpisivanjem Izjave o namerama o saradnji u sklopu strateškog partnerstva između Srbije i Mađarske na sledećoj, šestoj zajedničkoj sednici dve vlade, koja bi trebalo da bude održana naredne godine.

"Time bismo i ostalim zemljama u regionu pružili primer uspešnih dobrosusedskih odnosa, ali i model za produbljivanje veza prevazilaženjem otvorenih pitanja dijalogom i konstruktivnim pristupom problemima", naveo je šef srpske diplomatije.

Jedan od najvažnijih mostova koji spaja dve zemlje, dodaje Dačić, smatra to što pripadnici mađarske i srpske nacionalne manjine u Srbiji i Mađarskoj aktivno doprinose razvoju.

"Visoko uvažavamo izraze zahvalnosti koje je premijer Mađarske Viktor Orban uputio Srbiji zbog brige o položaju mađarske nacionalne manjine i podrške u očuvanju mađarskog kulturnog identiteta u AP Vojvodini. Uveren sam da ćemo zajedničkim zalaganjem nastaviti da unapređujemo položaj srpske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske u Srbiji i da ćemo i ubuduće raditi na obezbeđivanju njihove dobrobiti", rekao je Dačić.

Zahvalio je Mađarskoj i na podršci Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, dodajući da se Mađarska među državama članicama najglasnije i kontinuirano zalaže za što skoriju integraciju naše zemlje u porodicu evropskih zemalja.

"Želim posebno da se zahvalim ministru Peteru Sijartu na doslednosti kojom zagovara politiku proširenja. Uveren sam da će Mađarska i ubuduće nastaviti da doprinosi ostvarivanju ovog, za nas, veoma bitnog strateškog spoljnopolitičkog cilja", istakao je Dačić.

Uveren je, kaže, da će se saradnja dve zemlje ubrzano razvijati i u budućnosti na svim poljima, a posebno u oblastima ekonomije, poljoprivrede i infrastrukture, kao i da će zajedničko zalaganje dati izuzetne rezultate.

Izvor: Танјуг

Dačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva