:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2022   10:08

0

60

Dačić o pritiscima zbog neuvođenja sankcija Rusiji: Nije reč o ljubavi ili mržnji, već o našem interesu

"Poštovanje Rusije prema Srbiji i presedniku Vučiću je očigledno. S druge strane, moramo da vodimo računa i o drugoj strani, a da se ne svrstavamo. Ljudi sa Zapada ne vide ništa loše u tome kad oni idu da se vide sa ruskim predstavnicima, a nama zameraju", rekao je Ivica Dačić osvrćući se na jučerašnji razgovor Putina i Vučića, ali i na dolazak poslanice Evropskog parlamenta Viole fon Kramon u Srbiju.

Kako kaže, Srbija je uvek jasno govorila da ima svoje probleme, a to je pitanje Kosova, te je zato važno da imamo izbalansiran pristup, ali i dodao da ne veruje da će doći do radikalizacije stava fon Kramon, jer on nikada nije bio radikalniji.

- Moramo da čuvamo naše interese, da diplomatijom očuvamo naše odnose na više linija. To nije nešto što će da se reši za 5-6 dana. Mi nismo u ratu, hvala Bogu da jedan rat prođe i bez nas - kazao je Dačić.

Dačić je naglasio kako smo mi imali sankcije u 150 godina više puta od raznih zemalja, te da je naš problem što smo stalno u nekim krizama, i objasnio šta je trenutno najbolje za Srbiju.

- Sada je za Srbiju pitanje Ukrajine istovremeno pitanje koje traži odgovor na naše pitanje Kosova i Metohije. Ako u Savetu Rusija i Kina ne stave veto, da li je nama neko obećao da neće dati da se Kosovo kandiduje za članstvo u NATO? Mi sada odlučujemo i o našim sopstvenim interesima. Treba da vidimo šta je za nas najbolje. Spoljna politika nije teoretska rasprava, već nešto kao kada pravite budžet, svako ima svoje teme, argumente za i protiv, i sada mi gledamo šta imamo od Rusije, a šta od Evropske Unije - rekao je Dačić.

On se tokom gostovanja na TV Kurir osvrnuo i na pritiske zbog neuvođenja sankcija Rusiji, te rekao kako vidi tu situaciju.

- Ovde nije reč o ljubavi ili mržnji, već o interesu Srbije. Vučić nikada neće popustiti pod pritiscima, više puta je ponovio da Srbija nije zaljubljenik ni Istoka ni Zapada. Sa našom vlašću se najdalje otišlo u evropskom putu Srbije - objasnio je Dačić.

Dačić je kazao kako je u toku i bitka za preživljavanje naše zemlje, ne samo Ukrajine.

- Sve je ovo igra velikih. Ti njihovi interesi su po nekad vrlo promenljivi. Mi hoćemo da idemo u EU, ali moramo da budemo svesni da će sve to ostaviti posledice po poziciju Srbije. Nikada nije bilo lako kako će se Srbija postaviti. Mi smo jasno osudili napad na Ukrajinu, i to je sve - kazao je Dačić.

Izvor: Blic

DačićUkrajinaRusijasankcijeEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva