:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 09, 2021   12:22

0

40

Dačić o SB UN: Neće biti posledica po Srbiju

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je, dan nakon sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku, na kojoj je bilo reči o saradnji sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom u Hagu, da neće biti nikakvih posledica po Srbiju.

“Nikakva odluka nije doneta, niti je moguće doneti bilo kakvu odluku zato što su mnoge druge zemlje apsolutno protiv iznetih stavova”, rekao je Dačić T a n j u g u.

Kada je reč o zahtevu za izručenjem Vjerice Radete i Petra Jojića, Dačić podseća da se oni ne terete za ratne zločine i da je sud doneo odluku da nisu ispunjeni uslovi za izručenje već za nepoštovanje suda, a Srbija se obavezala da sarađuje u istrazi ratnih zločina.

“I pored toga mi smo ponudili da se sudi pred našim sudovima, ponudli smo različite varijante, ali oni insistiraju upravo na ponižavanju Srbije”, ocenio je Dačić.

Sumirajući sednicu SB UN, Dačić kaže da je čudno da je u nekoliko dana “kondenzovan” pritisak na našu zemlju, navodeći da je istog dana održano izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću i sednica SB posvećena radu Haškog tribunala, odnosno rezidualnom mehanizmu.

“Ovih dana imamo i susrete predsednika Aleksandra Vučića sa prištinskim pregovaračima, a u tome će na neki način sigurno učestvovati i predstavnici SAD, jer će i Bajden biti tih dana u Briselu pre susreta sa Putinom”, rekao je Dačić.

Navodeći da ne veruje da se u politici takve stvari dešavaju slučajno, Dačić kaže da je baš zato bilo važno da na sednici SB UN učestvuje Vučić.

“I on je to dobro procenio. Sigurno je da poruke koje mi upućujemo na tim sednicama su jače ako ih izgovori predsednik Republike. Njegov govor je bio adekvatan odgovor na sve ono što smo čuli”, rekao je Dačić.

Nisu ga, kaže, iznenadile izjave ni predsednika tog mehanizma Karmela Ađiusa, ni glavnog tužioca Serža Bramerca, ali ni naših suseda.

“Oni koriste svaku takvu priliku za brutalni obračun i napade na Srbiju. Sama ta konstatacija da Srbija ne sarađuje sa Haškim tribunalom, da prkosi celom svetu i tako dalje, to su licemerne i bezobrazne ocene zato što ih pre svega Srbija nije zaslužila”, poručio je Dačić.

Podsetio je da je Srbija ispunila ono što je Haški tribunal od nje tražio, a da li je to dobro ili nije, i da li je trebalo tako, to je druga tema.

Izjave hrvatskog predstavnika su, ocenjuje Dačić, nekorektne i bezobrazne zato što vređaju istorijsku istinu.

Kada se kaže da je neko “đavo”, a da se ne osvrne na stotine hiljada protearnih ili stradalih Srba u logorima u Hrvatskoj, a da niko nije kažnjen, onda je nekorektno da se tako na sednici SB razgovara, dodao je Dačić.

Kada je reč o predstavniku BiH, Svenu Alkalaju, on je, kaže, Dačić, ilegalno učestvovao na sednici jer nije imao odluku Predsedništva BiH.

Dačić je zaključio da je Vučić dostojanstveno izgovorio sve što je trebalo da izgovori i da je pri tome postavio značajno pitanje šta je sa pravdom za Srbe, kako je moguće da Haški tribunal sudi samo Srbima i kako nikoga nije osudio za zločine protiv Srba, te kada će se ta nepravda ispraviti.

“Odgovore na ta pitanja nije dobio, niti će ih dobiti, ali je bitno da to što je rekao ostane zapisano u svesti naših ljudi i u istorijskom pamćenju naše države time što je rečeno na sednici SB UN”, zaključio je Dačić.

Izvor: T a n j u g

Ivica DačićHagSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?