:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 11, 2020   15:39

0

599

Dačić: Očekujemo da Italija dozvoli ulazak srpskim građanima

Srbija očekuje da Italija dozvoli njenim građanima ulazak u tu zemlju bez testiranja na korona virus i obaveznog karantina, kao što je i ona odobrila italijanskim građanima, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u jednodnevnoj poseti Rimu.

Dačić je posle razgovora s ministrom za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Italije Luiđijem di Majom rekao da očekuje da će Italija dozvoliti građanima Srbije da putuju u tu zemlju, a u skladu sa odlukama koje donosi EU.

''''Prema vestima iz Brisela, može se očekivati da od 1. jula EU preporuči svim svojim članicama da građani sa Zapadnog Balkana mogu da putuju u zemlje EU. Ali, o tome će u narednim danima biti više reči među članicama EU'''', rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, posle popuštanja mera vezanih za korona virus njegova prva zvanična poseta upravo Italiji, naglasivši da je to odraz velikog prijateljstva i poštovanja dve zemlje.

Dačić je lično i u ime premijerke i predsednika Srbije izrazio saučešće porodicama žrtava virusa Kovid-19 u Italiji, navodeći da su teški trenuci krize, kroz iskazanu humanist i solidarnost, još više doprineli zbližavanju dva naroda.

''''Preživeli smo težak period,a nadam se da ćemo imati uspešnu saradnju kao i pre pandemije'''', rekao je ministar.

Dačić je naglasio da je Italija prijateljska zemlja i da je Srbija zahvalna na pomoći koju joj pruža u procesu evropskih integracija.

Ministar je kazao da je sa Di Majom razgovarao o bilateralnim odnosima i nastavku bilateralnih aktivnosti, uključujući i sastanak dveju vlada koji je, kako je rekao, planiran do kraja godine.

Na sastanku je bilo reči i o ekonomskom oporavku dveju zemalja poslekrize izazvane pandemijom korona virusa i nastavku ekonomske saradnje imajući u vidu da, podsetio je Dačić, veliki broj italijanskih kompanija posluje u Srbiji.

Izvor: Танјуг

DačićItalijakoronavirusotvaranje granica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva