:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Januar 07, 2020   12:18

0

226

Dačić: Očekujemo nova povlačenja priznanja KiM

Srbija će i u 2020. godini nastaviti borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, borbu za kompromisno rešenje pitanja Kosova i Metohije, ali i za povlačanje priznanja nezavisnosti KiM, poručuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

“Očekujem da će još država povući priznanje tzv. Kosova”, poručuje Dačić i najavljuje nastavak diplomatske aktivnosti protiv ulaska Kosova u međunarodne institucije i organizacije.

“Uz nastavak evropskih integracija, koliko je to moguće, u ovim uslovima kada sama EU još traga za tim modalitetima”, rekao je Dačić za Tanjug.

Pored toga, radiće se na uspostavljanju što boljih odnosa sa najznačajnijm zemaljama sveta, ne samo sa Rusijom i Kinom, već i sa SAD, Francuskom, Nemačkom, Velikom Britanijom, uz politiku zadržavanja dobrih odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima širom sveta, dodaje Dačić.

Kako je reč o regionalnoj saradnji, važno je, kaže, da svi u regionu dele uverenje da smo zajedno jači i da možemo da postignemo mnogo više ukoliko tražimo zajedničke interese.

“Svakako da se nećemo složiti oko svega, ali zajednički interes je da gledamo u budućnost”, podvukao je Dačić.

On kao poseban prioritet, s obzirom na situaciju u Crnoj Gori, ističe pomoć srpskom narodu koji tamo živi, kao i pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Na pitanje kakvi su izgledi u borbi za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti, Dačić je istakao da će svakako biti još zemalja koje će povući priznanje.

“Važno je da je da su povlačenja priznanja promenila poziciju Srbije. Kada smo krenuli u taj proces, 113 zemalja je priznavalo Kosovo. Danas 93 zemlje priznaju Kosovo, a za većinu u UN je potrebno 97”, rekao je Dačić.

On ističe da Kosovo ne priznaje 95 zemalja, da je pet država u “fluidnom statusu”, odnosno imaju različite odluke o različitim temama i da takozvano Kosovo nema većinu u Generalnoj skupštini UN.

Ne otkriva koje bi zemlje mogle da povuku priznanje Kosova, ali poručuje:

“Biće, svakako da će biti”.

Kada je reč o predlogu o zajedničkoj listi SPS i SNS na prolećnim izborima, i pitanju šta je predložio predsedniku SNS i Srbije Aleksandru Vučiću, Dačić ponavlja da dve stranke dele zajedničke ciljeve, da su imale dobre rezultate u zajedničkom radu u sedam i po godina i da bi, za jednistvo državne politike, bilo dobro da nastupe zajedno na izborima.

Da li će se to desiti, kaže, zavisi od mnogo faktora, ali napominje da je izražena spremnost da se prevaziđu uskostranački interesi zarad državnih ciljeva.

“To je jedini razlog zašto sam ja to predložio. Ne to da li je to za SPS lakše ili teže, budući da ima različitih mišljenja i u SNS i u SPS o tim predlozima. Ali, ja sam o uvek o tome razgovarao samo sa Vučićem”, rekao je Dačić.

On podseća da će sa Aleksandrom Vučićem razgovarati posle praznika, a kako kaže, odluka će zavisiti od političke procene šta je bolje za dve partije pojedninačno.

„Jasno je da sada postoji politička volja i da nema problema između nas, već da je samo pitanje šta je bolje”, dodaje Dačić.

To, kako kaže, možda ne odgovara svima, jer možda nekome odgovara da se oni “stalno svađaju”.

Na pitanje da li je to dobro za opstanak njegove partije, Dačić je istakao da SPS ima veoma jak identitet, koji, kako kaže, nije bio ugrožen ni kada su podržali Vučića na poslednjim predsedničkim izborima, jer je sve do toga kakva se politika vodi.

“SPS ima dovoljno jak identitet koji ništa ne može da ugrozi, pa ni zajednička lista. To što nastupamo zajedno, ne znači da se utapamo u drugu stranku”, napominje.

Kako kaže, svako ima svoju politiku, ali SPS i SNS imaju zajedničke državne ciljeve i to je ono što ih drži na okupu, a što će, dodaje, biti tako sve dok je to u interesu Srbije.

“Išli zajedno ili odvojeno, interes će biti da nastavimo saradnju i posle izbora”, zaključio je Dačić.

Izvor: T a n j u g

DačićKiMnezavisnostSNSSPSpovlačenje priznanja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva