:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2023   13:45

0

77

Dačić: Odnosi Srbije i Angole dobri, zahvalnost na principijelnom stavu o Kosovu

Bilateralni odnosi Srbije i Angole su izuzetno dobri i zasnovani su na međusobnom poštovanju i uvažavanju i postoji spremnost da se oni dalje razvijaju razmenom poseta na visokom i najvišem nivou, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Šef srpske diplomatije Dačić još jednom je izrazio zahvalnost na principijelnom stavu Republike Angole da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, čime je potvrdila privrženost osnovnim principima međunarodnog prava.

Dačić je to rekao na sastanku sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova Angole, na čelu sa državnim sekretarom za međunarodnu saradnju u MSP Angole Domingosom Lopesom, koja u Beogradu boravi povodom prvih bilateralnih političkih konsultacija između dva ministarstva. 

Ministar je uručio državnom sekretaru Lopesu Protokol između Vlade Srbije i Vlade Angole o sukcesiji bilateralnih sporazuma zaključenih između SFRJ i NR Angole (pet sporazuma), te istakao da višedecenijska saradnja ovako dobija još jednu potvrdu i zamajac.

Državni sekretar MSP Angole Lopes je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da poseti Beograd, rodno mesto Pokreta nesvrstanih zemalja. 

Zahvalio je Dačiću na toplom prijemu i naglasio da Angolu i Srbiju povezuje tradicionalno prijateljstvo, utemeljeno na principima zajedništva, uzajamnog razumevanja i podrške, ali i saradnje i solidarnosti. 

Obostrano je iskazana zainteresovanost za dodatno jačanje ekonomske saradnje, kao i saradnje u specifičnim oblastima kao što su poljoprivreda, zdravstvo, odbrana, informacione tehnologije i obrazovanje.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

DačićKiMAngola
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva