:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 10, 2023   11:42

0

114

Dačić: Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih 10 godina

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih 10 godina.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, izjavio da su odnosi dve zemlje bazirani na međusobnom poverenju, saradnji, traženju zajedničkih interesa, poštovanju.

Kako je rekao, na sastanku sa Sijartom razgovarao je o obezbeđivanju dovoljno energenata kako za građane tako i za privredu, ali i o drugim temama.

"Razgovarali smo i o drugim temama i političkim i spoljnopolitičkim i regionalnim, ali osnovna konstatacija je da ćemo nastaviti našu saradnju i sa zadovoljstvom očekujem Sijarta u Beogradu", rekao je Dačić.

Dačić: Želimo politički dogovor za otvorena pitanja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija čvrsto opredeljena da se sačuvaju mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, kao i da želi politički dogovor za sva otvorena pitanja.

On je na konferenciji sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom u Budimpešti, rekao da Srbija smatra da pitanje KiM može samo kompromisom da se reši i da je veoma osetljiva na to da se pristupa u skladu sa politikom dvostrukih standarda kada se radi o teritorijalnom integritetu. 

"Ili je teritorijalni integritet princip ili nije, ne može u jednom slučaju da se bude za to, a u drugom da se kaže drugačije. Mi kada govorimo o tome mislimo da svi to znaju, ali možda u Evropi to ne znaju, ali možda ih i ne zanima da je Jugoslavija bila federativna država sastavljena od šest federalnih jedinica i tih šest je dobilo pravo da naprave svoje države", rekao je Dačić.

On je podsetio da su nekadašnju SFRJ činile Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Hrvatska, BIH i Slovenija, a da Srbija ima dve provincije odnosno pokrajine. 

"Vama Mađarima je jasno šta je Vojvodina, e to je isto i Kosovo. Po ustavnim pravima kako je neko mogao da proglasi nezavisnost Kosova bez saglasnosti Beograda, pa nije mogao. To je ilegalno. Neko može to da prihvati i ne mora. U ovom trenutku 106 država u svetu od 193 ne priznaju Kosovo. Kosovo može da računa na 84 glasa najviše u Generalnoj skupštini UN", rekao je Dačić.

On je istakao da pitanje Kosova nije rešeno, ali da dvostruki standardi nisu u redu.

"Kada kažete da imamo u Strazburu Generalnu skupštinu SE, pa onda kažete po tački 1 Ukrajina i kršenje teritorijalnog integriteta u Ukrajini i kažete da zbog toga Rusija treba da se osudi i uvedu sankcije Rusiji. A druga tačka je prijem Kosova u SE, pa to nije logično i nije ni normalno i to je za nas neprihvatljivo", rekao je Dačić.

Naglašava da dok se ne postigne političko rešenje apsolutno je neprihvatljiv prijem Kosova u SE, jer se tu primaju samo države.

"Drugo kako da se primi u EU kada postoji pet zemalja koje ga nisu priznale", rekao je Dačić.

On je podsetio da kada je nedavno razgovarao sa Sijartom, on mu je rekao da Mađarska pre postizanja dogovora neće podržati prijem u SE, kao i da pretpostavlja da isto važi za EU. 

"To je statusno pitanje koje treba da dođe posle postizanja dogovora", rekao je on.

Dačić je podsetio da je 2013. godine on potpisao Briselski sporazum, kao i da devet godina on nije sproveden.

"Da se napravi ZSO i sada Kurti kaže da mu ne pada na pamet da sprovede to. Kako da govorite o sledećim koracima ako ne želite da sporovedete šta je neko potpisao, a EU garantovala. Drugo tada je rečeno da nema dolaska ROSU gde žive samo Srbi - čemu služe hapšenja Srba, ranjavanje srpske dece na Badnji dan. To su razlozi zašto je Srbija tražila da se vojska rasporedi da pomogne u osiguranju bezbednosti. Ako za tim nema potrebe odgovornost je na Kforu", rekao je Dačić.

Sijarto: Posledice rata i ilegalne migracije posebno pogađaju Mađarsku i Srbiju

Ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas, posle sastanka u Budimpešti sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, da dva ozbiljna bezbednosna izazova sa kojima se suočava EU istovremeno pogađaju Srbiju i Mađarsku, a to su posledice rata u Ukrajini i ilegalne migracije.

Sijarto je rekao da Srbija i Mađarska osećaju na svojoj koži zaista teške posledice rata u našem susedstvu, ali i da su izložene velikom pritisku ilegalnih migracija.

"Posledice rata i migracije pojavljuju se u našim zemljama istovremeno i obe strane su zainteresovane da u Ukrajini što pre dođe do mira. Oduživanje rata ili njegova ekalacija znači veoma ozbiljnu opasnost za naše obe zemlje i narode, jer mi nismo odgovorni za taj rat, ali njegova eskalacija znači veoma ozbiljnu opasnost", istakao je Sijarto.

Kaže da zbog toga sve odluke i mere koje dovode do ekslaciji i produžavanju rata suprotne su nacionalnim interesima Mađara i Srba.

Mi smo zainteresovani za mir, poručio je Sijarto.

On je čestitao Dačiću što je ponovo dobio poziciju ministra spoljnih poslova i poručio da očekuje nastavak odlične saradnje sa Srbijom i Dačićem lično.

Kazao je Sijarto da dobra saradnja između dve zemlje traje već više od osam i po godina, kao i da su i lični odnosi dobra osnova za dobru zvaničnu saradnju.

"Posebn mi je drago kada primim ministra spoljnih poslova Srbije, naročito jer se ne radi  samo o strateškoj saradnji i prijateljstvu između dve zemlje već delimo i istu sudbinu pošto dva ozbiljna bezbednosna izazova sa kojima se suočava EU pogađaju i nas i Srbiju", rekao je Sijarto.

Kako je naveo, zalog bezbednost snabdevanja energije je danas u Srbiji, jer jedino u Evropi funkcioniše dotok gasa sa istoka prema zapadu sa 100 odsto kapaciteta - gasovod kroz Srbiju.

"Kroz Srbiju je stiglo u Mađarsku četiri milijarde kubnih metara gasa, što je skoro polovina količine gasa koji Mađarska godišnje koristi. Dobili smo taj gas kroz Turski tok. Naši saveznici su nas stavili pod veoma veliki pritisak protiv izgradnje tog južnog toka. Tada da se nismo suprostvaili pokušajima da nas odgovore od izgradnje Turskog toka, danas ne bismo bili ovde i ne bismo imali ovu mogućnost. Zato se zahvaljujemo Srbima što su bili zajedno sa nama istrajni i što se Srbija ponaša kao poverljiva tranzitna zemlje i obezbeđuje Mađarskoj snabdevanje gasa", naveo je Sijarto.

Poručio je da su Mađari spremni da pomognu dodatno Srbiji kada je reč o energentima.

"Srbija je kupiila 438 miliona kubika gasa preko Mađarske za svoje potrebe, i na taj način je takođe obezbeđeno i da se u Mađarskoj sprovede jedna investicija u naftovod koji bi u toku od pet godina do 2028. dovela i do razvoja saradnje na energetskom nivou, odnosno udvodstraučavanjem kapaciteta razmene električne energije", naveo je Sijarto.

Kazao je da su u Mađarskoj mnogi primetili da kada se koristi gas iz njihovih skladišta, smanjuje pritisak u njima, što se često tumači kao da Mađarska nema dovoljno gasa.

"Ipak, to se dešava u Evrpoi na suprotan način, jer se manje koristi gas i ne zato što je više sargrađeno kapaciteta alternativnih izvora energije, već radikalno smanjenje gasa nam predviđa ekonomsku recesiju i treba da budemo obazriv kada se govori o tim rezultatima. Mnogi kažu da su u Mađarskoj dramatično smanjene količine gasnih rezervi, ali trenutno imamo dovoljno gasa u Mađarskoj za pokrivanje 42 odsto potreba, dok u Evropi imaju više od 20 odsto rezervi. U velikoj meri možemo da  zahvalimo na tome tranzitu kroz Srbiju", kazao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, 75 odsto je porasla trgovinska razmena između naše dve zemlje i dostigla prošle godine šest milijardi evra.

Nadam se da ćemo nastaviti u tom pravcu, istakao je Sijarto.

Izvor: T a n j u g

Ivica DačićPeter SijartoMađarskaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva