:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2020   21:45

0

145

Dačić: Odnosi Srbije i SAD imaju dugu tradiciju i bogatu istoriju i karakteriše ih složena dinamika

"Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Republike Srbije pozdravljaju svaki doprinos u osnaživanju bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, posebno imajući u vidu da je dodatno produbljivanje saradnje sa SAD-om jedan od naših najznačajnijih spoljnopolitičkih prioriteta. Rad i aktivnosti Kongresa srpsko-američkog prijateljstva potvrđuju da naši odnosi mogu i moraju biti osnaženi ne samo u političkoj sferi, već i u oblastima ekonomije, ali i tehnološke, kulturne i naučne saradnje", rekao je ministar spoljnih poslova Vlade Republike Srbije Ivica Dačić na večerašnjem obeležavanju dvogodišnjice osnivanja Kongresa srpsko-američkog prijateljstva. 

"Bilateralni odnosi Republike Srbije i SAD imaju dugu tradiciju i bogatu istoriju, a karakteriše ih složena dinamika. Oni traju u kontinuitetu od 1881. godine do danas i u tom periodu prošli su kroz mnoge faze, od kojih nisu baš sve, kao što to dobro znate, bile pozitivne i uzajamno korisne", rekao je ministar na početku izlaganja. 

Osvrnuvši se na odnose Srbije sa SAD kroz istoriju, Dačić je rekao da  odnose dve zemlje karakteriše savezništvo  u dva svetska rata, tokom kojih smo se zajedničkim snagama borili protiv istog neprijatelja, kao i relativno bliska saradnja u hladnoratovskom periodu. Poslednje tri decenije bile su prepune izazova, ali su i najbolji podsetnik da je u svakom trenutku neophodno težiti stalnom dijalogu i unapređenju saradnje koja se mora zasnivati na definisanju i pronalaženju tema od obostranog interesa. 

"Kako bismo olakšali stvaranje preduslova za bolje međusobno razumevanje, neophodno je iznova podsećati i na brojne pozitivne primere. U prilikama poput ove iznova se vraćam na jedan veoma značajan događaj kada je pre 102 godine u SAD obeležen „Srpski dan“ i kada se srpska zastava prvi put zavijorila na Beloj kući, čime je Srbiji odata počast za doprinos u Velikom ratu. Ovakvi događaji moraju služiti kao simbol i pozitivan orijentir za buduće osnaživanje srpsko-američke saradnje", naglasio je ministar. 

Dačić je istakao da je Republika Srbija, polazeći od realnosti i uz svo uvažavanje međusobnih razlika, jasno pokazala da želi unapređenje odnosa sa SAD-om na temeljima bogate istorije, ali i zajedničkom strateškom opredeljenju ka uspostavljanju stabilnog i bezbednosnog regiona Zapadnog Balkana, koji će biti deo ujedinjenog evropskog kontinenta. Naša saradnja zasnova se i na vrednostima koje delimo poput poštovanja koncepta pravne države, ljudskih prava i sloboda, ali i pluralizma mišljenja. 

"Aktuelne odnose Republike Srbije sa SAD-om karakteriše pozitivna dinamika, a kako bismo održali uzlazni trend bilateralne saradnje, izražavamo stalnu zainteresovanost za nastavak redovnog političkog dijaloga sa američkim zvaničnicima. Podsećam pri tom da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog između zvaničnika dve zemlje na visokom nivou, što je doprinelo boljem razumevanju pozicija Srbije po pitanjima od najvećeg nacionalnog značaja. Istovremeno, koristimo priliku i da istaknemo da postoji otvoren poziv naše strane za posetu najviših američkih zvaničnika Republici Srbiji, uključujući i posetu predsednika SAD Donalda Trampa, a posebno imajući u vidu da je Džimi Karter bio poslednji američki predsednik koji je još daleke 1980. godine posetio Beograd", podsetio je srpski ministar spoljnih poslova. 

Dačić je rekao da Republika Srbija sa svoje strane nastoji da se celokupnim svojim delovanjem na međunarodnom planu, potvrdi kao aktivan, odgovoran i pouzdan partner, a posebno kao nosilac regionalne stabilnosti.

"Naša zemlja daje značajan doprinos daljem jačanju regionalne saradnje, očuvanju mira i izgradnji prosperitetnog i budućnosti okrenutog Zapadnog Balkana. Podsetio bih i na konstruktivno postavljanje Republike Srbije prema pitanjima poput migrantske krize i međunarodnog terorizma, učešćem u mirovnim misijama, kao i posredstvom vojne saradnje sa SAD", rekao je Dačić.

Kada je u pitanju vojno-odbrambena saradnja, prema njegovim rečima, posebno značajno mesto zauzimaju programi u okviru državnog partnerstva Republike Srbije i Nacionalne garde Ohaja, čime naša zemlja pokazuje spremnost da preuzme svoj deo odgovornosti na međunarodnom planu.

Govoreći o podršci koju su Sjedinjene Američke Države do sada pružale i dalje pružaju našim naporima u ostvarivanju svih pomenutih ciljeva, Dačić je izrazio zahvalnost i posebno istakao napore ambasadora Ričarda Grenela koji su usmereni na pokretanje dijaloga Beograda i Prištine.

"Podrška i razumevanje SAD-a zasigurno mogu imati presudnu ulogu u nastojanjima da prevaziđemo probleme i otvorena pitanja sa Prištinom, što bi dalje moglo da vodi izgradnji poverenja između srpskog i albanskog naroda u celini, a što je od neprocenjivog značaja za čitav region Zapadnog Balkana. Nastojaćemo da u tom procesu našim američkim partnerima u što većoj meri razjasnimo i približimo naše pozicije, uz očekivanje da će SAD u što uvažiti i srpske interese".  

"Zahvalni smo i na razumevanju i podršci koje SAD pokazuju u vezi sa inicijativama koje je inicirala Republika Srbija poput „mini Šengena“, a koje treba da pomognu u ostvarivanju ciljeva usmerenih na dobrobit čitavog regiona. Ne smemo zaboraviti ni podršku koju su SAD u dosadašnjem periodu pružale Republici Srbiji u ostvarivanju  punopravnog članstva u EU, kao našeg strateškog cilja. Očuvanje pozitivne dinamike u procesu evropskih integracija od ključnog je značaja za legitimizaciju državne politike koju vodimo i punu stabilizaciju Srbije kao centralne zemlje regiona", naglasio je ministar Dačić. 

On je podsetio da su SAD danas jedan od najznačajnijih stranih investitora u privredu Republike Srbije, sa do sada uloženih blizu četiri milijarde dolara i više od jedne milijarde donacija kroz programe razvojne pomoći, na čemu smo posebno zahvalni.

Dačić je istakao da je "negovanje dobrih bilateralnih odnosa sa SAD-om jedan od najvažnijih zadataka srpske diplomatije, ne samo zbog sadašnjih izazova već i zbog zajedničkih vrednosti koje delimo, a za koje su se naši preci borili, kroz veći deo istorije koja nas spaja". 

"Osnivanje Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i njegove aktivnosti su dobrodošle i veoma važne za Srbiju, jer pozitivno utiču na postizanje zajedničkog cilja, a to je prevazilaženje negativnog nasleđa iz nedavne istorije i povratka odnosa Srbije i SAD na stare staze savezništva i partnerstva", naglasio je ministar. 

Dačić je naglasio da je Ministarstva spoljnih poslova spremno da pomogne u realizaciji tih aktivnosti i zajedničkoj saradnji sa SAD zasnovanu na zajedničkim vrednostima i interesima naših dveju država i naroda.

Izvor: TV Most, saopštenje

DačićKongres srpsko-američkog prijateljstva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva