:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Septembar 04, 2019   19:29

0

191

Dačić: Osam odsto članica UN povuklo priznanje Kosova, rano za priču o raskidu sporazuma sa EAU

Naš cilj je da stvorimo što bolju poziciju u razgovorima o budućnosti KiM i do kraja godine spustimo broj zemlja koje su priznale Kosovo ispod polovine članica UN, rekao je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić u Parlamentu.

"Petnaest zemlja koje su povukle odluku o priznanju Kosova čine osam odsto ukupnih glasova u UN", rekao je Dačić i dodao da će biti još zemalja koje će da povuku odluku.

U tom je smislu poručio i da svi treba da budu uvereni da Kosovo nema šanse da uđe u Interpol.

"Nemojte da se brukate, to sam im na vreme rekao", naveo je.

Tih 15 zemalja ima 2,2 miliona kvadratnih kilometara i 70 miliona stanovnika, što je 25 puta veća površina od Srbije, a sigurno 8, 9 i 10 puta po broju stanovnika, kazao je Dačić i dodao da Beograd neće stati sa diplomatskom ofanzivom uprkos tome što nam kažu da moramo da stanemo.

"Oni moraju da ukinu takse, a to nema nikakve veze, tačno je da oni moraju da formiraju ZSO i ukinu takse da bi se nastavio dijalog", primetio je.

Dačić je podsetio da je u Helsinkiju na sastanku predstavnike EU pitao da li će prestati da lobiraju za Kosovo, ali da svi ćute.

Još je rano razmišljati o raskidu sporazuma sa EAU

Dačić je izjavio da ne treba gubiti vreme i pričati o zahtevu Evropske komisije da Srbija raskine trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom kada se pridruži EU.

“Ali, ljudi, o čemu mi pričamo, to je tema koja će biti aktuelna šest meseci pre ulaska u EU. Daj, Bože, da ćemo biti živi u to vreme. Nadam se, pošto mislim da je pregovarač Turske umro od kada su počeli pregovori”, rekao je Dačić u parlamentu, naglašavajući da nije evroskeptik i da nema dileme da Srbija ide ka EU.

On je istakao da Srbija mora da nastavi da radi na tom glavnom spoljnopolitičkom prioritetu, ali je dodao da Beograd ima još prioriteta.

"Ponekad je teško balansirano voditi ih", rekao je Dačić i podsetio da je Albanija prihvatila 100 odsto deklaracija i rezolucija EU, a opet nije dobila ništa.

On je naglasio da je nepotrebno gubiti vreme i raspravljati o nečemu što je dugotrajan proces, ne zato što Srbija nije spremna već zato što ne postoji politička volja druge strane.

"U EU ne postoji taj konsenzus oko proširenja, ali je na nama da uprkos tome radimo da ispunjavamo obaveze. Srbija mora da vodi računa o sopstvenim interesima, da li ćemo danas napasti Kinu, Rusiju ili Venecuelu koja nas podržava kada je reč o našim problemima, ozbiljno je pitanje", rekao je Dačić.

On je dodao da svi u EU to znaju, znaju da Srbija mora da štiti svoje nacionalne i državne interese.

Izvor: Танјуг

DačićKiMpovlačenje priznanjaEAU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva