:

:

TV Most

clock

Maj 13, 2020   8:13

0

238

Dačić: Otvaranje granica nije jednostrana odluka

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da otvaranje granica i putovanja izvan granica države nisu jednostrane odluke jedne zemlje, već standardi koje nameću i traže i druge države.

Dačić je kazao da ne može da se razgovara samo o merama Srbije, već da se moraju imati u vidu i druge zemlje, kao i njihovi zahteve.

Napomenuo je da je jedno pitanje otvaranje granica za građane Srbije i za ulazak i izlazak iz našu zemlju, a da je drugo pitanje ulazak i izlazak kada se radi o strancima.

"Kod nas, reč je o negativnim testovima ne starijim od 72 sata. Stranci koji dolaze u Srbiju treba da imaju negativan test i potvrdu od vladine komisije za ulazak u zemlju", objasnio je sinoć šef diplomatije u emisiji "Upitnik" RTS-a.

Ukazao je da se od 1. juna bez bilo kakve potvrde mogu preći granice sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom i da je reč o zemljama-susedima koje nisu članice EU.

Kada je reč o zemljama članicama EU, Dačić je kazao da ostaje na snazi odluka EU da su njihove granice na nivou Unije zatvorene do 15. juna, ali, kako je naveo, naši građani iz zemalja EU mogu da se vrate u Srbiju i u takvim uslovima, uz potvrde koje im izdaju državni organi Srbije.

Podsetio je da država više ne organizuje humanitarne letove za repatrijaciju, jer više ne postoje srpski državljani "zaglavljeni" van granica Srbije, ali da je Er Srbija nastavila da organizuje specijalne letove na kojima građani plaćaju svoje karte.

Izvor: Танјуг

Dačićotvaranje granicakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva