:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 09, 2020   8:22

0

250

Dačić: Pet zemalja u nedefinisanom statusu po pitanju KiM

Beograd bi u kratkom roku mogao da ostvari svoj sledeći cilj i spusti broj zemlja koje priznaju nezavisnost Kosova ispod 90, s obzirom na to da pet država koje Priština drži na spisku svojih saveznika nemaju "zakucane pozicije", pišu "Večernje novosti".

Od 193 članice UN, trenutno 95 država ne priznaje nezavisnost Kosova, dok 93 priznaje, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za list da su u nedifinisanom statusu Egipat, Peru, Oman, Dominikanska Republika i Gvineja Bisao.

Kako navodi, Kairo je "na papiru" priznao Prištinu, ali nikad ne glasaju za njih u međunarodnim organizacijama.

Ukoliko bi se, ukazuju "Novosti", broj priznavanja sveo na manje od 90, to znači da bi se Priština našla na nivou na kom je bila 2012. i da osam godina tapka u mestu, odnosno da je njen lobistički potencijal iscrpljen.

Dačić napominje da je Peru navodno priznao kosovsku nezavisnost, ali da nije uspostavio diplomatske odnose sa Prištinom i ne glasa za njih.

"Šef diplomatije Omana rekao mi je da oni nisu priznali KiM, dok Priština tvrdi da jesu. Predstavnici Omana različito glasaju o Kosovu od skupa do skupa", dodaje šef diplomatije.

Za Dominikansku Republiku navodi da je priznala Kosovo, ali da je glasala protiv Prištine u Istanbulu i da kaže da će poštovati svako rešenje koje se postigne u dijalogu Beograda i Prištine.

Peta zemlja je Gvineja Bisao, koja je 2017. godine povukla priznanje, ali je njihov predsednik poništio tu odluku.

Kako su tamo završeni predsednički izbori, Dačić očekuje da novi šef države neće praviti probleme i da će Gvineja "preći u onaj broj sigurnih zemalja koje ne priznaju Kosovo".

Ističe i da u Generalnoj skupštini UN Priština u ovom trenutku nema većinu.

"Novosti" ukazuju da su, osim Gvineje Bisao, koja je povukla priznavanje Kosova, ali ta odluka čeka definitivu potvrdu, priznavanja suspendovali Nauru, Palau, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Surinam, Solomonska Ostrva, Madagaskar, Lesoto, Grenada, Burundi, Papua Nova Gvineja, Komori, Liberija, Togo, Centralnoafrička Republika i Gana.

Izvor: T a n j u g

Dačićpovlačenje priznanjaKosovonezavisnost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva