:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2019   17:06

0

211

Dačić: Potezi Prištine prete da destabilizuju region

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija pruža punu podršku Slovačkoj u njenom predsedavanju OEBS-u, zahvalio toj zemlji na razumevanju koje, kako kaže, ima u odnosu na sve probleme i poručio da je Srbija spremna da doprinese stabilizaciji prilika i bezbednosti u regionu, koji je, iako mali, od ključne važnosti za stabilnost cele Evrope.

Dačić je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke i predsedavajućim OEBS-u Miroslavom Lajčakom, istakao da je Lajčak danas u Beogradu razgovarao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, što je od ključne važnosti s obzirom na sve izazove, kao i sa drugim političkim funkcionerima.

Dačić je dodao da je OEBS organizacija koja je prisutna u mnogim sredinama, između ostalog, i na Kosovu i Metohiji, ali da je to prisustvo statusno neutralno.

"Imajući u vidu da je Lajčak posetio Albaniju, da će posetiti i druge zemlje, kao i Misiju OEBS-a na KiM, veoma je važno da razmenimo mišljenja i da on bude u toku sa situacijom i svim problemima i izazovima, kao i sa jednostranim aktima Prištine, koji prete da izazovu destabilizaciju celog regiona", podvukao je šef srpske diplomatije.

Dačić je zahvalio na razumevanju koje, kako je rekao, Slovačka ima u odnosu na sve probleme, te poručio da je Srbija spremna da pruži doprinos stabilizaciji prilika i ukupnoj bezbednosti u regionu, koji je, iako mali, od ključne važnosti za stabilnost cele Evrope.

Dačić je podsetio da je Srbija 2015. godine predsedavala OEBS-u i da zna koliko je teško rukovoditi radom organizacije koja obuhvata 57 zemalja, od Vankuvera do Vladivostoka, jer je o svakom stavu potreban konsenzus.

Zato smo izrazili punu spremnost Srbije da pruži podršku Slovačkoj, dodao je Dačić.

On je podvukao i da su Srbija i Slovačka dve prijateljske zemlje, dva prijateljska, bratska naroda, koje nemaju otvorenih pitanja, kao i da je Lajčak prijatelj Srbije.

Zahvalio je Slovačkoj na podršci evropskim integracijama Srbije, kao i na principijelnom stavu u vezi sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije, odnosno po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Srbija je, podvukao je Dačić, zahvalna i spremna da sa slovačkom dalje unapređuje odnose kako bi se razvijala politička, ali i ekonomska saradnja.

„Često smatramo da se prijateljstvo podrazumeva i da ono ne treba da se neguje i pokazuje. Često više pažnje posvećujemo neprijateljima, nego prijateljima i zato ističem da je u Slovačka naš veliki prijatelj i imaćemo konstruktivan pristup", rekao je Dačić.

Izvor: Танјуг

DačićPrištinapretnje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva