:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 09, 2021   10:40

0

126

Dačić: Potreban štit od terorizma, Srbija aktivna u toj borbi

Srbija je veoma aktivna na međunarodnom planu u borbi protiv terorizma, zato što se nalazi u veoma specifičnom okruženju u kojem je nužna tesna saradnja sa svim međunarodnim akterima, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić u Beču na skupu u organizaciji Ujedinjenih nacija.

Dačić je ukazao da Srbija pripada regionu u kojem postoje jaki centri preko kojih se afirmiše agresivna ideologija radikalizma, poput Islamske države i drugih ekstremističkih grupacija, što uključuje i vrbovanje i slanje terorističkih boraca na krizna žarišta.

Kako je istakao, poseban izazov u tom pogledu je teritorija pokrajine Kosovo i Metohija, na kojoj je izražen fenomen stranih terorističkih boraca, koji se regrutuju za odlazak u krizna žarišta širom sveta.

“Kada sam izjavljivao saučešće nakon terorističkog napada, baš ovde, u Beču u novembru prošle godine, podsetio sam da smo upozoravali austrijske vlasti, još dok sam bio ministar unutrašnjih poslova, da je centar vehabizma i raznih organizacija u Salzburgu i u Austriji. Tada sam im predao dokument i mapu, koja sadrži podatke o islamskim terorističkim mrežama i operativcima, koji su obučavani u Bosni i regionu”, rekao je Dačić na Globalnoj konferenciji predsednika parlaemanata o borbi protiv terorizma, koju su u Beču organizovale UN.

Sve na šta je Srbija upozoravala SAD i Evropu, a vezano je za islamski terorizam, na žalost se obistinilo, konstatovao je Dačić.

“Smatram da bi te informacije trebalo da se razmatraju ozbiljno i da se napravi najbolji mogući štit protiv terorizma, uzimajući u obzir da teroristi ne dolaze uvek sa istoka, već su državljani raznih zemalja”, istakao je Dačić.

Predsednik parlamenta je istakao i da Srbija ima razvijeno i efikasno zakonodavstvo koje daje dobar okvir za suzbijanje ovih i drugih pojava radikalizma i ekstremizma, kao i razvijenu saradnju u toj oblasti sa drugim međunarodnim faktorima, bilo da je reč na bilateralnom ili multilateralnom nivou.

Ipak, dodao je, ti napori, koliko god da su efikasni, i koliko god smo dužni da ih sprovodimo radi naše i globalne bezbednosti, moraju biti praćeni i preventivnom ulogom, jer se samo na taj način može govoriti o sistematskoj borbi protiv terorizma i njegovom trajnom uklanjanju.

Dačić zato ulogu parlamenata vidi kao ključnu u procesu deradikalizacije naših društava, obeshrabrivanju ekstremističkih ideja i pokreta, a naročito u sprečavanju govora mržnje, i uopšte netolerancije u javnom životu.

"U centru naše pažnje pre svega treba da budu marginalne grupe i ranjive zone našeg društva, jer su one najpogodniji ambijent za nastajanje i razvoj svih vidova ekstremizma i radikalizma. Parlament, kao promoter i lider u ovoj prevenciji zato mora da ostvari široku saradnju sa svim akterima koji svojim aktivnostima dopiru do ovih grupa i da svojim društvenim uticajem neprekidno radi na njihovoj emancipaciji i inkluziji", rekao je Dačić.

Sa druge strane, Dačić je rekao da se prepoznaje uloga parlamenta kao celine i svakog od poslanika pojedinačno, kao izuzetno moćne faktore uticaja na suzbijanje govora mržnje i bilo kog oblika netolerancije u celom društvu.

"Naš uticaj je u tom pogledu ogroman i mi moramo da ga iskoristimo u svakom vidu našeg rada, kako u redovnim debatama, tako i u kontaktu sa građanima, obraćanju preko medija i posebno na društvenim mrežama koje su postale jedan od najrasprostranjenijih vidova komunikacije", rekao je Dačić.

On je zahvalio organizatorima na tome što su, kaže, uvideli potrebu za organizovanjem ovakvog foruma, prvog ove vrste, ističući da je uloga parlamenata nezamenljiva u borbi protiv terorizma, prevashodno u njegovoj prevenciji, ali i pronalaženju načina za podršku njegovim žrtvama.

Dodao je da je multilateralni pristup koji ovde iskazujemo apsolutno najefikasniji vid u bilo kom aspektu borbe protiv terorizma, zato što se radi o izazovu i pretnji po celo čovečanstvo, i da načini efikasne borbe mogu biti samo zajednički i jedinstveni za sve nas.

"Ubeđen sam da je i naš zajednički napor, kroz ovaj multilateralni forum, dati novi podstrek zajedničkoj borbi protiv izazova kojima smo svi izloženi. Verujem u snagu našeg zajedništva i još jednom izražavam punu podršku ovakvom vidu saradnje parlamenata u borbi protiv terorizma i ekstremizma i ostvarivanju ciljeva za koje smo svi bezrezervno zainteresovani", zaključio je Dačić.

Upozoravali smo i Austriju i SAD na terorizam

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je u Beču učestvovao na prvoj globalnoj konferenciji predsednika parlamenata posvećenoj borbi protiv terorizma, istakao je da je Srbija još dok je bio ministar unutrašnjih poslova upozoravala Austriju i SAD na islamističke terorističke grupe u našem regionu i njihovoj povezanosti sa grupama u tim zemljama.

"Današnjim skupom je završena Peta svetska konferencija predsednika parlmenata u organizaciji Interparlamentarne unije. To je možda jedan od najvećih multilateralnih skupova koji je održan u vreme kovid19, jer zvanično je saopšteno da je više od 110 predsednika parlamenata bilo prisutno“, objasnio je on.

Dačić je kazao da je današnja tema, skupa u organizaciji Interparlamentarne unije i UN, bila nacionalni pristup zajedničkoj borbi protiv terorizma.

"U ime Srbije sam izneo naše sagledavanje i sve izazove koje imamo u regionu, a to znači svih terorističkih baza, odnosno mogućih mesta odakle bi se regrutovali teroristi pre svega islamski, koji su i do sada bili aktivni u okviru Islamske države", rekao je on.

Ukazao je da za nas to predstavlja problem pošto se oni regrutuju iz našeg regiona, i kasnije se u njega vraćaju.

"Ali isto tako sve te informacije treba podeliti sa drugim bezbednosnim službama, koje se nisu baš pokazale u prošlosti u smislu da su koristili te informacije, počev od Austrije i SAD. Lično sam svedok toga. Dok sam bio ministar unutrašnjih poslova lično sam učestvovao u davanju informacija, spiskova, organizacionih šema, logostičkih veza terorističkih grupa sa naših teritorija i njihovih ekspozitiru u Austriji i SAD", dodao je on.

Dačić je ocenio da je konferencija u Beču bila uspešna, i dodao daje sinoć predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka organizovao radnu večeru za predsednike parlamenata Zapadnog Balkana, koja je bila, dodaje, izuzetno korisna.

Podsetio je da se radi o skupu u organizaciji institucije u kojoj Kosovo nije prisutno, jer se radi o delu UN, gde bi Kosovo, da bi bilo primljeno, moralo da ispuni odgovarajući uslov, a to je da ima većinu glasova, što nije slučaj.

Na večeri su bili predsednici skupština BiH i Severne Makedonije, dok predsednik parlamenta Crne Gore nije došao zbog oboljenja od kovid19.

Dačić je ocenio učešće na konferenciji, kao i bilateralne razgovore koje je imao veoma korisnim.

Najavio je da već sledeće nedelje nastavlja međunarodne aktivnosti posetom turskom parlamentu.

Zatim će učestvovati, kako kaže, konferenciji predsednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope, Zapadnog Balkana i zemalja članica Saveta Evrope.

Izvor: Танјуг

DačićUNterorizam
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva