:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 13, 2020   13:18

0

52

Dačić: Priština ne poštuje dogovore

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da ima nagoveštaja da Priština radi sa zemljama koje su povukle priznanje da ponište te odluke.

 

"Oni koriste ovu situaciju za ostvarenje svojih ciljeva. Ukoliko primetimo da ne samo da nema poštovanja dogovora, nego da se ponašaju poptuno suprotno, mi ćemo nastaviti sa našom kampanjom i sigurno ćemo biti mnogo uspešniji nego što su oni", poručio je Dačić.
On je naglasio da je Beograd jasno rekao da želi kompromis i dijalog, ali da ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja, te da Priština ne samo da ne želi kompromis, nego je njena politika zasnovana na lažima, jer najpre nešto prihvate, potpišu, a onda na kraju ne žele da sprovode, kao što je to sa Briselskim sporazumom i Zajednicom srpskih opština.
"Kao što su sada prihvatili da će imati neki moratorijum na učlanjenje u međunarodne organizacije, a onda je Hoti rekao da oni to u stvari ne primenjuju. Postavlja se pitanje svrsishodnosti takvog jednog dijaloga u kojem ne znate nikad da li ste se nešto dogovorili ili se niste dogovorili", kaže Dačić.
Podsetio je da je Beograd prihvatio ono što je tražio Ričard Grenel, a to je privremeni moratorijum na povlačenje priznjanja takozvanog Kosova, ali i naveo da će nastaviti kampanju za povlačenje priznanja takozvanog Kosova ukoliko primeti da Priština ne poštuje dogovor.
Naveo je da Priština računa to da će Srbija biti toliko slaba i računaju da je slaba kao nekada i da će onda morati da prihvati nešto pod pritiskom i ucenama, te da im i zato smeta jaka Srbija.
Poručio je da je jaka Srbija preduslov da Srbija ipak pozitivno reši ovo pitanje i da su zato toliki pritisci i udari na Srbiju.
"Imate istovremeno u ruskim medijima naša opozicija govori o tome da mi vodimo rusofobičnu politiku, znači da radimo protiv Rusije. S druge strane, u američkim medijima imate napad na Srbiju da mi uvozimo kinesko naoružanje, pa nas Amerika upozorava na to. Iz EU nas kritikuju zbog odnosa s Rusijom i Kinom, a onda imate da nas ta ista opozicija kritikuje navodno zbog nekog lošeg odnosa prema Rusiji, a sve to sa ciljem da će Srbija kao priznati Kosovo. To su gluposti", rekao je Dačić.
Razgovori Beograda i Prištine su neizvesni u smislu svih okolnosti pod kojima se oni dešavaju, kaže prvi potpredsednik Vlade i i poručuje da je jaka Srbija preduslov da, ipak, pozitivno reši ovo pitanje i da su zato i toliki pritisci i udari na Srbiju.
"Nije da su razgovori neizvesni, nego su nezivesni u smislu svih okolnosti pod kojima se oni dešavaju", zaključio je Dačić.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva