:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2020   14:36

0

158

Dačić: Procedura oko izmene Ustava ne pre kraja godine

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da skupštinska procedura po pitanju Predloga za promenu Ustava Srbije, verovatno neće biti započeta pre kraja ove godine.

Dačić je rekao da je predlog koji je isti kao i prethodni, ali da je pravilo da se, kada se izabere nova skupština, svi akti vraćaju predlagačima, što je i ovog puta bio slučaj.

"Ono u čemu je sada razlika je da ćemo se mi sada baviti ovom temom. To neće biti moguće do kraja godine. Ovo je samo načelni predlog, a sama izmena Ustava nije tako brz proces", rekao je Dačić na sednici Nacioanalnog konventa o EU.

On je pojasnio da se o predlogu prvo izjašnjava Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, pa Skupština Srbije, a budući da se Ustav menja u odeljku uređenja vlasti, za to je predviđen i referendum.

Takođe, kada skupština usvoji predlog, onda se pristupa izradi konkretnog teksta, za šta postoji procedura koja nije vremenski ograničena.

"To je pitanje koje zahteva ozbiljne razgovore. To neće biti započeto do kraja godine, tako da ćemo ući u Novu godinu sa pitanjem ustavnih promena, koje bi trebalo se sagleda u celini tog procesa", rekao je Dačić.

On je dodao da se ustavne promene proglašavaju tek dan posle proglašenja konačnih rezultata referenduma.

"Sve to nije ni kratak ni jednostavan proces", podvukao je Dačić.

Izvor: Танјуг

DačićUstav Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva