:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 25, 2021   12:31

0

143

Dačić: Promene Ustava su u interesu Srbije

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić pozvao je danas građane da izađu na referendum 16. januara i glasaju za ustavne promene jer je to, kako je istakao, neophodno u cilju daljih evropskih integracija i razvoja Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara u Gradskom odboru SPS Beograd, Dačić je rekao da već 15 godina traje priča o tome da bi trebalo promeniti Ustav u delu da treba obezbediti nezavisnost pravosuđa.

"Mišljenje je da se to obezbeđuje na način da parlament više ne bira sudije ili tužioce. Naravno, ima i drugih mišljenja, ima neko ko misli da to nije u redu jer bi na takav način sudska vlast birala samu sebe", rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija želi da pristupi Evropskoj uniji i da se u svakom dokumentu EU od toga počinje, odnosno da je to uslov svih uslova - promena Ustava u oblasti pravosuđa.

"Ako želimo dalji napredak u evropskim integracijama, ovo je neophodan korak. Sa druge strane, ne znam šta bi to građanima smetalo. Naprotiv, mislim da bi za građene bilo u većem interesu da se sudije i tužioci ne biraju političkim odlukama parlamenta ili bilo kog drugog državnog organa jer se ionako svi redom žale na pravosuđe", rekao je Dačić.

Kako je istakao, u cilju daljih evropskih integracija i razvoja Srbije neophodno je da idemo tim putem.

Izvor: T a n j u g

Ivica DačićUstavreferendumEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva